Av Johan Sand, sjuksköterska // Artikel i Offensiv
Vårdförbundets strejk går snart in i sin fjärde vecka samtidigt som en övertidsblockad har varit i kraft sedan nästan två månader tillbaka.
Konflikten gäller framför allt Vårdförbundets uttalade krav på en arbetstidsförkortning. Från början var kravet tre timmar kortare veckoarbetstid infört stegvis under några års tid. Detta har man nu backat på, och kravet nu är en förkortning från 38,25 timmar (det vill säga 38 timmar och 15 minuter) till 37 timmar i veckan för de som arbetar skift med tjänstgöring dagar, kvällar och helger inklusive storhelger. Det skulle innebära en harmonisering med de arbetstider som Kommunals medlemmar inom samma avtalsområde har, och också Vårdförbundets medlemmar i privat vård. Arbetsgivarorganisationen SKR säger blankt nej till även denna mindre arbetstidsförkortnineg.
Strax innan mitten av juni kom ett avtalsbud från de medlare som har kopplats in i konflikten. Detta bud innehöll ett par reträtter från SKR:s tidigare bud från i april, det som utlöste konflikten. SKR avstod då frän sitt krav på undantag från de EU-bascrade reglerna om dygnsvila vid skiftarbete, och man släppte också kravet på att kunna omplacera personal mellan olika regioner med hänvisnine till behovet av en större beredskap på grund av Sveriges Nato-inträde. Vidare kunde SKR acceptera en mindre förkortning av veckoarbetstiden för anställda med delar av arbetstiden förlagd till nätter. Men budet innehöll inte någon förkortad arbetstid alls för merparten av Vårdförbundets medlemmar och därmed kunde det inte accepteras. Däremot öppnade Vårdförbundet för fortsatta förhandlingar inom underorganisationen Sobonas avtalsområde (kommun- och regionägda bolag, till exempel Södersjukhuset och Danderyds sjukhus i Stockholm och också det privatägda St Görans sjukhus).
Tyvärr kommer allt fler tecken på att Vårdförbundet delvis ger efter. Efter lokala förhandlingar om undantag från strejkvarslen och beviljande av skyddsarbete har strejken upphört helt i Region Östergötland och varslet för Region Västmanland drogs tillbaka redan tidigare. Vidare har man inför semesterperioden gjort ett ganska stort antal undantag från övertidsblockaden och har alltså gått med på att sommarvården får upprätthållas med hjälp av övertidsarbete. Alternativet hade varit att arbetsgivaren tagit konflikten till den nämnd som ska bedöma samhällsfarlighet. Vårdförbundets bedömning är att detta hade kunnat resultera i ett påtvingat konfliktförbud utan att något uppnåtts. Om denna bedömning är rätt eller fel kommer vi inte att få veta, men Vårdförbundet har i detta fall visat sig vara tillmötesgående.
Konflikten är inte slut och kontakter förekommer nu med medlare inkopplade. Effekterna av konflikten fortsätter att göra sig gällande så det finns fortfarande, trots Vårdförbundets eftergifter, en press på SKR. Det gäller nu att inte ge efter mer än vad som är absolut nödvändigt för att slippa få strejken och blockaden avbruten av högre instans.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.