Klimatkatastrofer: Vi måste bryta ”det nya normala”

Sommaren 2024 har fortsatt den ödesdigra trenden av allt fler extrema väderfenomen, något som kan betecknas som det ”nya normala” under kapitalismen. Massiva översvämningar i Japan, skogsbränder i Kanada, extrem torka i södra Afrika och extrema skyfall i Etiopien är bara några exempel på sommarens dödliga och förstörande händelser. (Foto: Wikimedia Commons)

Av ROBERT BIELECKI // Artikel i Offensiv

I etiopiska Gofa har dödstalet nått 257 när detta skrivs den 29 juli efter de jordskred som inträffade efter flera dagars skyfall den 21-22 juli. Fler jordskred riskerar att inträffa den kommande tiden i regionen. Det är symptomatiskt att de fattigaste delarna av världen är de som drabbas värst av kapitalismens klimatförändringar, som innebär allt fler destruktiva, extrema väderfenomen.

I södra Afrika larmar FN om att torkan kan vara den värsta på över 100 år och att matbristen är enorm. Miljontals hungrar och de blir bara fler. Lesotho, Namibia, Malawi, Zimbabwe och Zambia har utlyst nationellt katastroftillstånd, och fler kan snart komma att göra detsamma, exempelvis Angola och Moçambique.
Just nu är det perioden mellan skördar, och nästa skörd blir inte förrän i april 2025. Problemet är att mellan 70 och 80 procent av årets skörd har slagits ut på grund av den kvävande torkan.

I kanadensiska provinsen Alberta har en tredjedel av staden Jasper ödelagts efter de skogsbränder som för närvarande härjar i området. 25 000 har tvingats på flykt från staden. Reuters rapporterar att 50 av Albertas 176 skogsbränder är ”utom kontroll”, i provinsen British Columbia rasar över 400 skogsbränder.Den pågående branden runt Jasper kan bli den värsta i Alberta sedan den i Fort Mc-Murray 2016 som förstörde 10 procent av stadens byggnader samt tvingade över 90 000 att evakuera.

I japanska regionen Tohoku i norra delen av landet har massiva skyfall lett till stora översvämningar som har inneburit att tusentals tvingats på flykt och hittills ett dödsfall, larmade Japan Times den 26 juli. SVT:s meteorolog Deana Bajic förklarade i SVT den 27 juli att:
”När högtrycket förflyttas släpper det svalare luft som kolliderar med den varma luften och då bildas det kraftiga åskoväder som kan leda till översvämningar.”
Bajic upprepade också det som många klimatforskare, aktivister och socialister har varnat för i årtionden: ”I framtiden ser man från olika klimatscenarier att vädersituationerna vi bevittnar idag kommer att ske oftare”.

Framtiden kommer att innebära stora och mer omfattande väderkatastrofer som ett resultat av kapitalismens förpestande klimatförändringar, även om vi idag helt skulle ställa om till 100 procent grön och förnybar energi. Saker har satts i rullning som kommer ta de planetära systemen, ekosystemen och biosfären många, många år att vända – förutsatt att en grön omställning sker. Annars kommer snöbollen som har satts i rullning bara att bli ännu större.
Redan Marx och Engels varnade för att naturen kommer att ”utkräva sin hämnd” när kapitalismen dränerar sina två källor till ackumulation av rikedom: arbetarklassen och naturen.
Socialister måste inte bara kämpa för ett omedelbart skifte till grön energi, teknik och stärkt infrastruktur, med till exempel massiva satsningar på avgiftsfri, tillgänglig kollektivtrafik och skydd av våra sårbara ekosystem. Vi måste även kräva omfattande satsningar på att skydda riskutsatta områden från och förbereda för extrema väderfenomen (till exempel översvämningsvallar och andra åtgärder).
Det är bara möjligt om ekonomi och planering av våra resurser ställs under demokratisk kontroll och styre underifrån – vilket kräver en socialistisk omvandling av hela samhället.■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer. Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!