I Marginalen: Tågkaos – avregleringens pris

Privatiseringarna fick tågen att stanna och spåren att förfalla. Foto: Moralist, Wikimedia Commons, CC.

Av Per Olsson // Artikel i Offensiv

Sverige har världens mest avreglerade järnväg och underhåll. vilket verkligen sätter sina spår. Landets järnväg är urspårad och underhållsberget bara växer.

Sverige är också ett av de länder i Europa som satsar minst på järnväg. Sedan 2005 har investeringar i ny järnväg sjunkit och antalet kilometer järnväg per invånare minskade med 14 procent mellan 2005 och 2021. Bara två av 22 jämförda länder i Europa har satsat mindre, konstaterade en konsultrapport som publicerades i mars.

Tågen är försenade eller går i många fall inte alls. I sommar har tågkaoset varit värre än någonsin.
Den blåbruna regeringen gör också sitt för att misshandeln av järnvägen ska fortsätta. I sin första budget flyttade de blåbruna över pengar – 750 miljoner kronor – från det eftersatta järnvägsunderhållet till vägunderhåll.
Trots att resandet på järnvägen har ökat kraftigt under de senaste 30 åren har järnvägsnätet inte byggts ut. ”Istället har ett underhållsberg byggts upp och punktligheten dykt”, skrev Dagens Nyheter den 25 juli i en granskning som bar den talande rubriken: ”Järnvägen vittrar sönder mitt framför våra ögon”.

Enligt Dagens Nyheter har kostnaden för att laga svensk järnväg ökat från cirka 8 miljarder kronor år 2001 till att nu vara uppe i 75 miljarder kronor. ”När Trafikverket planerar för åren 2026-2037 växer underhållsberget till 91 miljarder kronor. Verket får bara pengar till att åtgärda 14 procent av det som behöver rustas upp.” Det eftersatta underhållet är ett sätt att mäta avregleringens pris. Bristen på depåer har bara ökat, trots alla larmrapporter.
Det fanns mark tillgänglig som hade kunnat användas till statligt järnvägsunderhåll, men den såldes för att möjliggöra bygget av Strawberry Arena (tidigare Friends) och till bygget av Skandinaviens största galleria – Mall of Scandinavia.
När järnvägen blev en marknad blev det mindre underhåll och färre satsningar samt inget helhetsansvar. Järnvägen blev förarlös, vilket var huvudlöst.

Avregleringen av järnvägen blev snabbt till ännu ett kostsamt privatiseringsfiasko. Svaret på kaoset och förfallet stavas återförstatligande.
• Återförstatliga omedelbart järnvägen och underhållet. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer. Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!