NIGERIA, KENYA & BANGLADESH: Global ungdomlig protestvåg utmanar

Foto: Tanweer Morshed

Av Per Olsson // Artikel i Offensiv

Den globala och ungdomliga protestvågen mot prisökningar, regeringarnas svältpolitik och de växande orättvisorna rullar vidare. Kampen har också vunnit åtminstone tillfälliga framgångar, trots den brutala repressionen.

I Kenya tvingades regeringen dra tillbaka sitt och Internationella valutafondens (IMF) åtstramningspaket efter veckor av massiva mobiliseringar och nya protester är på gång för att få bort den sittande presidenten samt för att ställa bödlarna till svars. Under protesterna, som inleddes i juni, dödades minst 50 människor av regimens polis och militär.
I Bangladesh har flera veckor av demonstrationer och andra protester tvingat premiärminister Sheikh Hasina att avgå och fly landet efter att kampen också börjat splittra de väpnade styrkorna. En ny kapitalistisk övergångsregering håller på att bildas. Den nya regeringen kommer att vara oförmögen att infria kampens krav.
Genom fortsatt kamp och självorganisering kan massorna förhindra att de förväntningar och hopp om en verklig förändring som proteströrelsen väckt släckts av den del av samhällseliten som nu vill bilda regering.
I Nigeria har levnadskostnadskrisen bara blivit värre som en följd av dramatiska prishöjningar. Priset på el och bränsle samt skolavgifterna har ökat med flera hundra procent och matpriserna stiger med drygt 40 procent (i årstakt), vilket fött en våg av hungerprotester som hämtat inspiration från kampen i Kenya.

Movement for a Socialist Alternative (MSA, ISA i Nigeria) deltar i proteströrelsen som fick en flygande start den 1 augusti men därefter haft svårt att hitta vägar framåt.
I ett uttalande uppmanar MSA ”alla nigerianer att stödja denna rörelse för att sätta punkt för regeringens vanstyre och gå samman för att bygga ett arbetarparti som kan utmana de politiska partier som är emot folket (…) För att en protest ska bli framgångsrik är det viktigt att organisera sig under ett gemensamt paraply som kan omvandlas till en plattform och politisk kraft som kämpar för att skapa ett jämlikt samhälle där landets resurser kontrolleras av den stora majoriteten av människor istället för att plundras av en korrupt kapitalistisk elit”. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer. Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!