Bilattack mot Palestinademonstration i Borås

av Britta Brus // artikel i Offensiv

En vecka efter det rasistiska terrorattentatet i Borås, då en man i bil körde rakt in i en Palestinademonstration, hålls en ny demonstration som samlar många hundra, kanske över tusen deltagare från olika delar av landet. Offensiv är på plats, lyssnar på talen och pratar med ögonvittnen.

Solen lyser upp Södra torget och från den lilla scenen vid Hemgårdens café får vi lyssna på många starka tal från aktivister och politiker på lokalnivå.

Pensionärer och barnfamiljer fick kasta sig åt sidan, en farmor med sitt ettåriga barnbarn beskriver skräcken, och hur de var en hårsmån från att bli påkörda när bilen kom farande rakt emot dem, berättar en av talarna som även var närvarande förra lördagen.

En man har alltså upprepade gånger kört sin bil in i en folkmassa, men ändå beskrivs händelsen i media som om det rörde sig om lite ”stök på en demonstration”. ”Vi vet alla hur rubrikerna hade sett ut om terroristen inte hade varit en vit gubbe!” säger Erik Kjällman, talare från Enhetsfront för Palestina i Göteborg. Ögonvittnen och demonstranter tas inte på allvar utan beskrivs som ”partiska”. Gärningsmannens påståenden om att han blivit misshandlad av en aggressiv demonstrantmobb som slagit sönder hans bil med basebollträn och skurit sönder däcken med kniv tas dock på stort allvar och får stor spridning på nätet.

Som tur är finns gott om filmer och bilder som styrker demonstranternas vittnesmål om att bilisten styrde rakt mot folkmassan på en gata avstängd för biltrafik, samtidigt som han skrek rasistiska förolämpningar. De enda trän som demonstranterna slagit mot bilen är trumpinnar och banderollpinnar, i sina försök att stanna bilen.

Polisen dröjde 40 minuter, bara det är väldigt märkligt, och att bilterroristen inte blev häktad är inget mindre än en rättsskandal! Mannen har under lång tid skrivit grova rasistiska inlägg mot palestinier och svarta på sociala medier där han anser att ”vi måste påbörja utrensning”, ”muslimer är bäst utrotade”, ”vi måste utrota alla palestinier, det är enda vägen till fred” samt diverse andra hatiska uttalanden mot alla som stödjer Palestina, och mot bland andra klimataktivister, vänsterpartister och socialdemokrater. Hur är det möjligt att trafiken på sociala media inte varit en viktig pusselbit i bedömningen av bildrullens terrorklassning?

De ögonvittnen Offensiv talar med ger en tämligen samstämmig bild, att polisen och media lyssnar mer på gärningsmannens version av händelsen än på de många demonstranter som alla beskriver en man som ropar rasistiska förolämpningar och med flit kör rakt in i demonstrationståget.

När vi inte kan lita på att vare sig polisen eller media gör sitt jobb, (polisens att skydda medborgarna och demokratin och att lagföra brottslingar, medias att rapportera viktiga händelser och att granska makten), då måste vi arbetare och antirasister stärka våra olika sätt att organisera oss, lära av varandra och skydda oss själva.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer. Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!