Sundsvall: Ägarna plockade ut miljoner från skolan

Av Per Johansson // Artikel i Offensiv

Gymnasiefriskolan Skvaderns ledning, rektorn och en handfull lärare som utgör styrelsen, gav sig själva mångmiljonbelopp av skolans pengar. Bara under år 2022 plockade ägarna ut 14 miljoner kronor, för att sedan begära pengar av kommunen.

”Styrelsen för Norrlidens Kunskapscentrum [ägarbolaget] har under flera år delat ut betydande belopp till sig själva. Det rör främst pengar som bolaget fått in i samband med att Sundsvalls kommun betalat ut retroaktiv skolpeng till gymnasieskolan.
Det rör sig dessutom om ett större belopp än vad skolledningen tidigare angett. I stället för de 24 miljoner som skolledningen tidigare sagt rör det sig om nära 28 miljoner kronor. Till detta kommer ytterligare tre miljoner som använts för att köpa ut gamla aktieägare”, skrev Sundsvalls Tidning den 17 augusti.

Detta har väckt starka reaktioner från fackliga representanter, lärare, och elever. 
Bakgrunden är att Skvadern är en liten friskola som har startats av lärare och som har haft som profil att vara nära verksamheten och att ingen vinst ska tas ut utan allt ska återinvesteras i verksamheten, vilket alltså inte var fallet. Att pengarna dessutom plockats ut i hemlighet har förstärkt kritiken. Varken kollegor, elever eller föräldrar har känt till vad som har pågått. 
Samtidigt som friskolan Skvaderns ägare plockat ut miljoner kronor från skolan har stora nedskärningar genomförts i den kommunala skolan.

Lärare och annan personal har skrivit till skolledningen och begärt att ledningen ska överväga att avgå, sälja sina aktier och låta pengarna gå till elevverksamhet.
– Den kommunala skolan blöder, vi får böta till friskolorna och de kan plocka ut pengar och stoppa i egen ficka, säger Margareta Lindström, ordförande för Sveriges Lärare i Sundsvall, till Vi Lärare den 16 augusti.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer. Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!