Nigeria: Frige Daniel Akande!

Daniel Akande, en av hundratals som har gripits som en del av regeringens och polisens repressionskampanj efter tio dagars massprotester i början av augusti.

Hundratals aktivister gripna

Söndagen den 1 september greps kamrat Daniel Akande, medlem i Socialistiskt Alternativs systerorganisation MSA i Nigeria (och sektion av vår international ISA) av polis i huvudstaden Abuja. Detta är en del av regeringens och polisens repressionskampanj efter tio dagars massprotester i början av augusti.

Förtrycket och arresteringarna är koncentrerade till huvudstaden Abuja samt delstaterna Kaduna och Kano. Hundratals har gripits under de tre veckor som har gått sedan #EndBadGovernancceProtest avslutades den 10 augusti. Bland dem finns aktivister och socialister.
Tio av dem, däribland Michael Tobiloba Adaramoye från socialistiska DSM, ställdes inför rätta den 2 september, och domstolsdokument (FHC/ABJ/CR/454/2024) pekar på att Tinuburegimen yrkar på dödsstraff för dem alla för att ha lett protesterna för att arbetare och ungdomar skulle kunna uttrycka sin oro över hunger och växande fattigdom, i motsats till de falska anklagelserna om förräderi och planer på att störta regeringen.
Rapporter säger att de arresterade torteras för att ge namn på andra aktivister, vilket är vad som ledde till arresteringen av Daniel Akande. Vi vet att andra kamrater finns på listan över dem som ska gripas av polisen, som gör ett desperat försök att fånga fler av organisatörerna och de aktiva deltagarna i protesten.

Den största fackföreningsfederationen NLC och dess ordförande Joe Ajaero är också under attack. Dess huvudkontor har utsatts för en räd och vandaliserats av polisen. Förra veckan, när Joe Ajaero kallades in av polisen, hotade facket med storstrejk om han skulle ha häktats. Fackföreningarna måste försvara arbetarungdomarna och rätten att protestera som en demokratisk rättighet, samt mobilisera det stöd och den solidaritet som krävs för att frige alla som har gripits och även kräva ersättning för alla dem som dödades av polisen och andra säkerhetsagenter under protesten.
Anklagelserna mot de arresterade är helt grundlösa, en ståndpunkt som NLC intog när de anklagades för att ”finansiera terrorism”. De arresterade aktivisterna anklagas också för att ha tagit emot pengar från misstänkta källor utomlands. Regeringen har även anklagat en brittisk medborgare, Povey, för att vara inblandad i ett kuppförsök och förklarat honom efterlyst.
Denna statliga kampanj bygger både på regeringens rädsla för protester och är ett försök att visa styrka för att skapa rädsla och förlama rörelsen underifrån. Hur långt det kommer att gå, med rättsfall, domar etcetera, är ännu inte klart.

Anklagelserna mot de arresterade är helt grundlösa. Frige Daniel Akande!

När Tinubu blev president i maj förra året var priset på en liter bränsle 167 Naira, en ökning med 300 procent till 670 Naira gjorde inget för att få fram bränsle till stationerna. För närvarande finns det en allvarlig brist på bränsle, vilket har fått priset på en liter att stiga till mellan 800 och 1 200 Naira på den inofficiella gatumarknaden! Livsmedelspriserna stiger på ett liknande sätt. Naira är den valuta i världen som har tappat näst mest i värde. En rad strejker, varav många sköts upp av de fackliga ledarna, tvingade regeringen att höja den månatliga minimilönen från 30 000 till 70 000 Naira (440 kronor). Detta har ännu inte genomförts och en majoritet av guvernörerna i delstaterna har sagt att de inte kan betala.
MSA och alla arbetarorganisationer driver en kampanj för att få anklagelserna nedlagda och alla fängslade aktivister frigivna.■

Protestera:
• Skicka protestbrev via MAIL till polis och myndigheter till:

Solidaritetskampanjen: nigeria.solidarity.campaign@gmail.com
President Tinubu’s kontor: info@osgf.gov.ng
Polisen i Abuja: pressforabuja@police.gov.ng
kopia till info@socialisterna.org

• Skicka protestbrev via X (twitter) till polisen:
@PoliceNG
@PoliceNG_News

• Stöd via Swish: 123 028 34 32 (skriv Nigeria)

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer. Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!