Taxistrejken: ”Det här är bara början”

Strax över 1000 taxiförare och -åkare strejkade mot appföretagen Bolt och Uber den 11 september. Taxiunionen, som idag organiserar 1 200 medlemmar, kräver en omedelbar sänkning av serviceavgiften till 15 procent (från dagens 25-35 procent) samt att Uber och Bolt accepterar Taxiunionen som avtalspartner.

– Det här är bara början. Vi kommer att börja med regelbundna strejker tills våra krav blir hörda. Vi uppmanar allmänheten att stödja oss i vår kamp för rättvisa arbetsvillkor. En bransch som är byggd på exploatering kan inte vara hållbar och det är dags för förändring, säger Taxiunionens nyvalde ordförande Nasar Khan.

Strejkmöte i Jordbro. Taxiunionens ordförande Nasar Khan till vänster. Foto: Mattias Bernhardsson

– Jag tjänar 80 kronor i timmen. Jag måste köra minst 12 timmar om dagen, sju dagar i veckan för att komma upp i en inkomst som kan försörja min familj, berättar Usman Ahmed, förare från Brandbergen.

– Vi måste ta den här striden. Vi har inget val, säger Sumith Pathirana, förare från Jordbro.

– Det finns fyra stora orättvisor vi tvingas arbeta med, berättar föraren Abdul Rehman:

– För det första, de orimliga avgiftsnivåerna på 25-35 procent som vi betalar till appföretagen kväver våra inkomster. För det andra, prissättningen är ett hån mot vårt arbete, exempelvis 99 kronor för en 40-minutersresa. För det tredje, det väldigt partiska systemet för betygssättning av resor, där vi kan bli av med hela vår andel utan att höras när en kund klagar. För det fjärde, appföretagens support som aldrig svarar när vi behöver dem.

– Fler oorganiserade förare ansluter sig till Taxiunionen. Det planeras fler aktioner och strejkmöten inför nästa strejk under de kommande veckorna, berättar Mattias Bernhardsson, ambassadör för Taxiunionen och arbetsplatsorganisatör för Socialistiskt Alternativ i Haninge.■

Är du förare och vill veta mer?
• Bli medlem i Taxiunionen: taxiunionen.nu
• Organisering på Södertörn (svenska och engelska): Mattias Bernhardsson, 072-524 42 95, mattias.bernhardsson@socialisterna.org
• Organisering på Södertörn (persiska, ryska och turkiska): Gafour Abbasneyad, 076-205 07 38, ifrboden@hotmail.com

Parkeringsmöte med förare.
(Foto: Lukas Kirby)


Läs mer: 
• Organisering för ny strid mot slavliknande arbetsvillkor för taxiförarna 
• Seger: Kollektivavtalsvillkor till förare i Haninge vanns

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer. Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!