Manifestationer för välfärden: “Höj bemanningen och slopa karensen”

Foto: Vilgot karlsson

av Vilgot Karlsson // Artikel i Offensiv

Torsdagen den 12 september arrangerade Kommunal manifestationer för välfärden i Stockholm, Skellefteå, Härnösand, Eskilstuna, Borlänge, Mora, Kristianstad och Malmö. Lördagen den 14 september arrangerade även Sveriges Lärare en manifestation i Göteborg som samlade 500 deltagare under parollen #viräckerintetill.

I Stockholm samlades över hundra demonstranter på Mynttorget utanför riksdagen för att kräva satsningar på välfärden i regeringens kommande budgetförslag för 2025. Budgeten ska lämnas till riksdagen den 19 september och enligt regeringen finns det ett “reformutrymme” på 60 miljarder kronor (som regeringen aviserat att de kommer att lägga på nya skattegåvor till de med högst inkomster). 

Samma dag som manifestationerna hölls publicerade Kommunal även ett reformförslag, ”För en omsorg värd namnet”, inför budgetpropositionen. Utöver förslaget på ”långsiktig och transparent” finansiering av kommunsektorn genom indexering av statsbidragen ställer Kommunal två huvudkrav i förslaget:

  1. Höj bemanningen.
  2. Slopa karensen.

I Kommunals medlemsenkät uppger 46 procent av barnskötarna och 43 procent av äldreomsorgspersonalen att ”otillräcklig bemanning utgör en risk för de äldre minst en gång i veckan”. 39 procent av barnskötarna och 53 procent av äldreomsorgspersonalen uppger även att ”arbetsbelastningen kontinuerligt är så hög att de har svårt att upprätthålla en god kvalitet i sitt arbete”. 

Enligt Kommunals kartläggning från 2019 hade personaltätheten ett underskott på 11 procent. Baserat på kartläggningen, då Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) saknar egna ”mått på eller riktlinjer rörande personaltäthet”, samt demografiska prognoser och skolverkets rekommendationer, beräknar Kommunal att det behövs 2 800 årsarbetare inom förskolan och 8 200 inom äldreomsorgen per år för att nå ”god bemanning” till år 2030. 

Motiveringen bakom att slopa karensen är att dess uttalade syfte (att begränsa kort sjukfrånvaro genom att lägga en del av kostnaden på arbetaren) istället fungerar som en ekonomisk ”katalysator för sjuknärvaro”, eftersom omsorgspersonal varken kan jobba hemifrån eller har råd att stanna hemma, vilket leder till långtidssjukskrivningar och risk för arbetsplatsolyckor. Kostnaderna för slopat karensavdrag och ökad bemanning beräknas kosta totalt 21 miljarder kronor. 

Kommunals förbundsordförande Malin Ragnegård var en av talarna i Stockholm. Hon berättade om hur många som arbetar inom omsorgen älskar sitt yrke och har en stor påverkan på människors liv, men att politikernas ”besparingstryck och systematiserade smygnedskärningar” är direkt skadliga – för ”det viktigaste vi har är omsorgen om varandra”. Hon avslutade med att betona: ”Regeringen säger att de redan har bestämt sig. Men det går faktiskt att ombestämma sig!”

Att Kommunal och Sveriges Lärare demonstrerar för satsningar i regeringsbudgeten för att bekämpa den permanenta och konstanta välfärdskrisen är välkommet, men det måste följas upp med ytterligare eskaleringar i form av strejker och sympatiåtgärder om de inte får igenom sina krav.■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer. Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!