Blåbrun budget sänker välfärden 

Bygg motståndet – fäll regeringen

Foto: Magnus Liljegren/Regeringskansliet.

Artikel av Per Olsson // Artikel i Offensiv

Den blåbruna regeringens nya budget påstås innehålla satsningar på totalt 60 miljarder kronor, men det är precis tvärtom.Anslaget till välfärd, kultur och klimat dras ned, medan nya stora skattegåvor ges till de redan rika. Samtidigt förstärks batongpolitiken genom en fortsatt, exempellös upprustning av statens hårda kärna – polis och militär.

I den nya budgeten är Försvarsmakten den myndighet som får högst anslag i budgeten för 2025. Nästa år får Försvarsmakten 130 miljarder kronor, en ökning med 11 miljarder jämfört med föregående år. Tvåa på listan över myndigheterna som får högst anslag är Polisen, som får 45 miljarder, och på tredje plats kommer Kriminalvården, som får 20 miljarder, enligt en sammanställning som Altinget gjort.

Men det blir inga nya pengar till välfärden, statsbidragen minskar för kommuner och regioner. Trots förvärrad välfärdskris med rekordmånga varsel i vård, skola och omsorg.

De 3 miljarder kronor som vården får är bara hälften så mycket som för 2024. ”Budgeten är därför ett svek mot befolkningen som förväntar sig fungerande vård, skola, omsorg och sociala insatser”, konstaterar förbundsordförande i fackförbunden Kommunal, Vårdförbundet, Vision, Sverige Lärare och Akademikerförbundet SSR i en gemensam debattartikel i Aftonbladet den 19 september.

För regeringen är ubåtar, stridsflygplan och fängelser viktigare än välfärd och förebyggande åtgärder. ”Det är en rännil av pengar som går till socialtjänsten jämfört med rättsväsendet [polis och fängelser]” (Fredrik Hjulström, socialpolitisk chef vid Akademikerförbundet SSR den 18 september).

Nästan hälften, 27 miljarder kronor, av de påstådda satsningarna utgörs av skattesänkningar – nytt jobbskatteavdrag, höjd brytpunkt för statlig skatt, slopad skatt på ISK-sparande upp till 150 000 kronor – som främst gynnar höginkomsttagarna. En låginkomsttagare, med knappa 17 000 i månadslön, får en skattesänkning på 60 kronor i månaden nästa år.

Den som däremot tjänar 150 000 kronor får en skattesänkning på omkring 4 000 kronor i månaden nästa år. 

De som tjänar mest får skattelättnader motsvarande ”hela sommarsemestern”, summerar storbanken SEB. 

Enligt SEB:s beräkningar får ett hushåll bestående av två höginkomsttagare, där den ena tjänar 62 500 kronor i månaden och den andra 125 000 kronor, 3 481 kronor mer per månad efter årsskiftet. På ett år blir det drygt 42 000 kronor, vilket är uppemot tio gånger mer än vad arbetarhushållen får. 

Pensionärerna får drygt en hundralapp i månaden i sänkt skatt. Två personer med en medianpension på 21 600 kronor vardera i månaden får endast 226 kronor extra.

Den blåbruna regeringen skryter om att de nya skattesänkningarna till de redan rika pressar ned skattekvoten – skatternas andel av BNP – till samma nivå som 1980 och ännu tidigare. Men om skattekvoten legat kvar på samma nivå som i slutet av 1980-talet och 1990, det vill säga innan den stora välfärdsslakten inleddes, skulle det finnas uppemot 500 miljarder fler skattekronor att satsa på välfärd, jobb och klimatet.

Skattesänkningarna har resulterat i stadigt ökade klassklyftor, och att landet blivit ett skatteparadis för kapitalägare och storbolag. Väldiga belopp har årligen överförts från den offentliga sektorn till den privata.

Den blåbruna budgeten innebär också att medicinen blir dyrare och att kostnadsfria tandvården för unga mellan 19 och 23 år avskaffas. I budgeten anslås totalt 2,4 miljarder kronor för att förmå flyktingar att lämna landet, som en del i de blåbrunas rasistiska återvandringspolitik och biståndet minskar.

Med sin nya budget trappar de blåbruna upp såväl attackerna på välfärd som sin rasism.

Socialistisk Alternativ/Offensiv säger:

• Stoppa nedskärningarna. Höj statsbidragen till regioner och kommuner med 50 miljarder kronor. För 200 000 nya välfärdsjobb. Välfärd utan vinst.

• Återta alla skattegåvor till rika, storbolag och banker. Avskaffa RUT. Höj skatten på vinster och aktieutdelning. Återinför skatt på förmögenheter och arv.

• Rusta välfärden, inte militären.

• Vi anger inte! Vägra anmälningsplikten.

• Gemensam kamp mot klassorättvisor, rasism och skuldbeläggning: för jobb, välfärd och bostad till alla – låt superrika, banker och storbolag betala.

• Bygg motståndet med demonstrationer, protestdagar och förberedelse för politisk strejk. Bort med den blåbruna regeringen – för en socialistisk arbetarpolitik.

• Förstatliga banker, livsmedelsjättarna och andra storbolag under de anställdas demokratiska kontroll och styre – för en demokratiskt planerad ekonomi utifrån behov och i samklang med naturen.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer. Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!