Bygg motståndet – fäll regeringen

Foto: Vilgot Karlsson.

Av Per Olsson // Artikel i Offensiv

Under flera årtionden har socialförsäkringarna ständigt urholkats av nedskärningar och utebliven kompensation för prisökningarna. Förra året hade socialförsäkringarnas andel av BNP sjunkit till den lägsta nivån på 25 år. Denna systematiska misshandel av socialförsäkringarna har särskilt drabbat arbetslösa och sjuka, men har också inneburit en kraftig urholkning av stödet till barnfamiljerna. Barnbidraget skulle behöva höjas till 1 600 kronor för att hålla jämna steg med de prisökningar som har varit sedan 2018, då barnbidraget höjdes till 1 250 kronor.  

– Barnbidraget täcker i år endast 25 procent av de nödvändiga kostnaderna för en 10-åring. Under de över 50 år som Swedbank har följt hushållens ekonomi har nivån inte varit lägre, sade Madelén Falkenhäll, Swedbanks hållbarhetsekonom, i april.  

Men nu riktar de blåbruna ett dråpslag mot socialförsäkringarna och det som finns kvar av generell välfärdspolitik: efter att först tvingats kvalificera sig till delar av välfärden ska nyanlända och icke-medborgare få lägre ersättningsnivåer än andra. Vidare vill de blåbruna införa ett så kallat bidragstak som ska fungera som en ytterligare piska för att antingen lämna landet eller jobba till svältlöner.  

Om inte regeringens attacker stoppas  kommer det snart vara andra grupper som ska utestängas från välfärden och socialförsäkringarna, vilket märks i regeringens förslag till ny a-kassa som gör det svårare för lågavlönade att kvalificera sig till arbetslöshetsförsäkringen samtidigt som ersättningsnivåerna till långtidsarbetslösa sänks. 

Den 29 november ska utredningen om ”stärkt återvändarverksamhet” läggas fram. Av  regeringen har utredningen bland annat fått uppdraget att lägga förslag om hur en så kallad informationsplikt – angiverilag – ska införas. Angiveriet är en central del i Tidöpartiernas reaktionära och rasistiska paradigmskifte; ”Genom informationsplikten ska möjligheterna att leva i landet utan tillstånd försvåras” (Tidöavtalet).

Men bakom paradigmskiftet står inte endast Tidöpartierna. ”Regeringen har utlovat ett paradigmskifte inom migration och kriminalpolitik. DN:s genomgång visar att Socialdemokraterna i mycket stor utsträckning är överens med Tidöpartierna. S har röstat på alla regeringens förslag om migration” (Dagens Nyheter den 25 september). Och inför S-kongressen har en arbetsgrupp föreslagit både rivningar och folkutbyte i utsatta områden.  

”Grunden för den nuvarande kriminal- och migrationspolitiken lades redan av tidigare regering, och har intensifierats av Tidöpartierna. I sammanhanget är det därför oroväckande att det finns en avsaknad av ett tydligt motnarrativ bland oppositionen, vilket innebär att alternativa åtgärder sällan lyfts i debatten”, summerade Civil Rights Defenders 2023 under rubriken ”Avsaknad av parlamentarisk opposition”. 

Det är underifrån, vid sidan av de parlamentariska församlingarna, som en verklig opposition byggs. 

Genom organiserat kollektivt motstånd på arbetsplatser och massiv kamp på gator och torg kan en rörelse byggas som har kraften att stoppa angiverilagen.

Facken i välfärden bör svara de blåbruna med en gemensam protestdag den 29 november och tillsammans med andra fack börja förbereda för en politisk strejk mot angiverilagen och regeringens alla attacker. Två år med de blåbruna är mer än nog. Bygg motståndet – fäll regeringen. 

Socialistisk Alternativ/Offensiv säger: 

• Vi anger inte! Stoppa angiverilagen och de blåbrunas rasistiska paradigmskifte.  

• Återinför asylrätten, rätt till familjeåterförening och permanenta uppehållstillstånd.  

• Rusta välfärden, inte militären. 

• Bygg motståndet med demonstrationer, protestdagar och förberedelse för politisk strejk. Bort med den blåbruna regeringen – för en socialistisk arbetarpolitik. 

• Gemensam kamp mot klassorättvisor, rasism och skuldbeläggning: för jobb, välfärd och bostad till alla – låt superrika, banker och storbolag betala. 

•  För arbetarrörelsens socialistiska återfödelse med demokratiska och kämpande fackföreningar och ett nytt arbetarparti.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer. Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!