I marginalen: Efter hyreschocken – ny hyreschock

Foto: News Øresund – Johan Wessman.

Hyrorna i landets hyresrätter har i genomsnitt höjts med 5,0 procent under 2024. Det är en större höjning än rekordhöjningen 2023 och den största sedan 1993, enligt statistikmyndigheten SCB. Det motsvarar en hyreshöjning på flera tusen kronor i år.
Efter denna hyreschock lever vart tredje hyreshushåll under ekonomisk stress.

De senaste årens återkommande hyreschocker märks också i att antalet vräkningar stadigt ökar. Sedan 2018 har det totala antalet vräkningar ökat med 37 procent. Bara under första halvåret 2024 ökade antalet med 10 procent.

Men enligt fastighetshajarna har hyreshöjningarna i år varit för låga.
– Det borde ha legat på kanske det dubbla, sa Tomas Ernhagen på Fastighetsägarna (de privata fastighetsbolagens branschorganisation)  till SVT i en kommentar till årets rekordhöjning.

De privata värdarna vill att nästa års hyreshöjning inte bara ska bli dubbelt så stor som i år utan helst tredubbelt så hög.
För 2025 kräver Fastighetsägarna en hyreshöjning på mellan 15 och 16 procent. Skälet är enligt de vinsthungriga fastighetsbolagen de senaste årens kostnadsökningar. Men plundring av hyresgästerna har varit en extrem lönsam affär för fastighetsbolagen. Så sent som 2022 var vinsten per hyreskrona så hög som 25 procent, det vill säga att för varje 100 kronor fastighetsägarna fick in från hyresintäkter var 25 kronor ren vinst.  
Och enligt Dagens Industri den 24 augusti mår ”börsens större fastighetsbolag överlag bra  och blickar vi framåt finns potential för högre vinster och även högre fastighetsvärden”.

De privata fastighetsägarna vill se ett snabbt slut på förhandlingarna om nästa års hyra. Därför har de satt i system att låta hyresförhandlingarna krascha och låta en särskild skiljeman – en individ – bestämma hyran. Bara under en vecka i september avslutades förhandlingarna i nära 30 kommuner och en skiljeman tog över.
Hyresnämnden har dessutom beslutat att Hyresgästföreningen inte kan tvinga tillbaka Fastighetsägarna till förhandlingsbordet genom att själva lämna förhandlingarna. Ett beslut som fattades efter att Hyresgästföreningen i Göteborg försökt stoppa att skiljeman kopplas in genom att lämna förhandlingarna.■

• Stoppa hyreschocken – kamp för hyresstopp 2025.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer. Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!