Tänk globalt – agera lokalt

Foto: Sven Blume

av Elin Gauffin // Artikel i Offensiv

Tänk globalt – agera lokalt, det var mottot när Klimatfestival för 17 gick av stapeln första veckan i oktober i Bagarmossen och Skarpnäck i Stockholm. Det är pensionärerna i PRO:s klimatgrupp som har startat detta initiativ, som de hoppas ska bli återkommande.

Programmet var imponerande, med över 60 programpunkter. Där fanns föreläsningar av forskare, politikersamtal och workshops. Mycket kultur, såsom allsång och konserter. Det finaste var den lokala förankringen och mötet mellan äldre och barn. Mycket var orienterat till barnen enligt värdegrunden ”Vi ärver inte jorden av våra förfäder – vi lånar den av våra barn”. Förskolorna hade en egen förskoleparad där alla fick föra fram sina egna budskap. Att låta barn diskutera kring natur och djur och själva skapa budskap på skyltar som de får föra fram är en otroligt viktig plantering. Barn har ofta en nära känsla för naturen och när man får skapa något tillsammans så skapar det samtidigt en källa till solidaritet för framtiden.

Själv deltog jag på den gemensamma klimatparaden den 6 oktober. Vi startade på Bagarmossens torg och tågade med hjälp av sambans trummor omkring bland husen innan vi gick över naturstråket ner till Bergholmstorpet på Skarpnäckssidan. Solen sken och natur i höstskrud verkade stå på paradörernas sida i det här. Det var hoppingivande.■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer. Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!