CHINAWORKER.INFO (International Socialist Alternative, ISA, i Kina) // Artikel i Offensiv
Kina är världsledande inom tillverkning och installation av förnybar energi. Landet tillverkar 80 procent av världens solcellsmoduler. Kina har också tagit ett stort kliv framåt när det gäller elfordon (62 procent av den globala produktionen) och elbilsbatterier (77 procent). Men på grund av den kapitalistiska marknadens kaos och anarki har Kinas världsledande ”gröna” sektor dragits ned i träsk av överproduktion och överkapacitet.
I ett Kina där efterfrågan (privata konsumtionen) överlag är låg har försäljningen av elbilar och solpaneler kraftigt minskat i år. Överkapaciteten har pressat priserna, och mängder av förlustbringande solcells- och elbilstillverkare har sagt upp tiotusentals anställda. Till de inhemska problemen ska läggas de geopolitiska spänningarna i världen, som bland annat har inneburit att EU infört strafftullar på kinesisk bil- och batteriimport.
Trots att el från nya sol- och vindkraftverk är billigare än fossila bränslen kommer mindre än 14 procent av Kinas elproduktion från sol och vind. För landets diktatoriska regim är det kolet som ska regera. Även den imperialistiska maktkonflikten mellan Kina och USA bidrar till Pekings ovilja att överge kolet, eftersom landet har världens fjärde största kolreserver.
Under årets sommarmånader slogs flera klimatrekord i form av värmeböljor, torka och att den årliga översvämningssäsongen började ovanligt tidigt. Juli den varmaste månad som hittills har uppmätts i Kina. Värmeböljan fortsatte i augusti. Detta hade föregåtts av en vår som var den varmaste någonsin. Halvvägs genom högsäsongen för översvämningar i augusti har Kina redan upplevt det högsta antalet betydande översvämningar sedan mätningarna inleddes 1998. Kinas största flod, Yangtze, har svämmat över flera gånger i år, vilket har orsakat omfattande evakueringar och ekonomiska förluster.
Kina befinner sig i klimatkrisens absoluta mitt och står för en tredjedel av världens koldioxidutsläpp. Förra året ökade Kinas utsläpp med 565 miljoner ton (till 12,6 miljarder ton), vilket är som att lägga till ett Indonesien eller Saudiarabien. Kina är också hem för 16 av de 20 globala regioner som är mest sårbara för klimatförändringar och effekter som stigande havsnivåer, enligt riskanalytikerna XDI.
Nästan 60 procent av allt kol som förbränns i världen förbränns i Kina. Och kol är det smutsigaste av alla fossila bränslen. Det släpper ut mer koldioxid per energienhet än något annat bränsle, och de luftföroreningar som kolet orsakar är ett stort folkhälsoproblem. Luftföroreningar dödar två miljoner kineser varje år enligt WHO. Trots att Kina ligger långt framme i utvecklingen av förnybar energi förlitar man sig fortfarande på kol, som står för 59,6 procent av den totala elproduktionen. Landets kolanvändning ökade igen under 2023 till en ny rekordnivå. En rad faktorer förklarar denna huvudlösa utveckling. En är att grupper inom de styrande har starka band till kolindustrin och skyddar den hårt. Förra året byggdes 95 procent av världens nya kolkraftverk i Kina.
De USA-ledda Västkapitalistiska ländernas strävan att minska beroendet av Kina och de många tullmurar som man har rest mot kinesiska elbilar, batterier, solpaneler och annan grön teknik, visar att också den ”gröna industrin” utgör ett slagfält i de imperialistiska maktstriderna. Kapitalisterna försöker ge sken av att de åtgärder som vidtas görs för att påskynda det egna landets gröna omställning, men det handlar snarare om att skydda sin egen industriella bas och makt, i slutändan för att stärka sin egen krigsmaskin.
Xi Jinpings regim, som nu har att konfrontera en historisk ekonomisk nedgång, hävdar å sin sida att man är mitt i en storsatsning på ”produktiva krafter av ny kvalitet”. Detta har resulterat i vansinniga nivåer av överkapacitet och överproduktion, som sedan måste flyttas utomlands.
Men de västerländska kapitalisterna kommer inte att tillåta att Kinas enorma dominans inom denna sektor slår ut deras egna bilföretag.
Elbilar är heller inte så ”gröna” som kapitalisterna påstår. Dubbelt så mycket CO2 släpps ut vid tillverkningen av en medelstor kinesisk elbil jämfört med en motsvarande bensindriven modell. Kinas batterifabriker för elbilar, som huvudsakligen drivs med kolkraft, släpper ut stora mängder koldioxid.
Kina har byggt världens största sol- och vindkraftskapacitet. Men elnätet kan inte använda den, vilket förstärker ett strukturellt underutnyttjande av förnybara energikällor till förmån för kolkraft.
Enligt den statliga engelskspråkiga nyhetskanalen CCTV begränsas 50 till 70 procent av solgeneratorna i Shandong av att det inte finns tillräckligt med lagrings- eller överföringskapacitet för att ta hand om den överskottskraft som genereras när solen skiner.
”Elnätet kan inte längre förbruka ny energi”, säger en lokal tjänsteman till South China Morning Post (Hongkongbaserad engelskspråkig tidning). Kinas elkraftsmarknad är ”kvasifeodal” och fragmenterad, kontrollerad av regionala regeringar, som kraftigt gynnar kol framför gröna alternativ.
Den globala temperaturen har slagit rekord 12 månader i rad. Den globala medeltemperaturen från juni 2023 till maj i år låg 1,63 grader Celsius över det förindustriella genomsnittet och passerade därmed den röda linjen på 1,5 grader Celsius för att förhindra en klimatkatastrof. ”Den här raden av varmaste månader kommer att bli ihågkommen som jämförelsevis kall”, varnade chefen för Copernicus Climate Change Service. Oceanerna fungerar inte längre som ”klimatsänkor” – som dämpar världens stigande temperaturer.
Den rikaste en procenten av mänskligheten (77 miljoner människor) är ansvarig för mer koldioxidutsläpp än de fattigaste 66 procenten (5 miljarder människor), enligt forskning av Oxfam och Stockholm Environment Institute. Det extra kol som produceras av denna ”utsläppselit” kommer att orsaka 1,3 miljoner värmerelaterade dödsfall under de kommande åren.
Torka, livsmedelsbrist och svält som orsakas av den globala uppvärmningen kommer att påverka miljarder människor, enligt en FN-rapport. Enligt rapporten kan upp till var femte kines komma att drabbas av svår torka under 2000-talet.
Det kapitalistiska systemet har låst fast mänskligheten på en katastrofkurs – regeringar och storföretag har inget annat att erbjuda än tomma löften och rikemansvänlig politik som ytterligare saboterar planetens framtid.
Endast en systemförändring, som innebär att hela produktionssystemet görs om enligt socialistiska, miljömässigt hållbara linjer, en socialistisk grön plan, kan få mänskligheten att bryta sig loss från kapitalismens katastrofkurs.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.