Brutalare migrationspolitik. Stoppa utvisningarna!

Foto: Offensiv.

Av Anders Wemmert // Artikel i Offensiv

Den blåbruna regeringens invandrings- och migrationspolitik blir allt brutalare. Detta gäller inte bara Tidöpartiernas strävan att få ner antalet asylsökande till noll och att ingen flykting ska få komma till Sverige eller få permanent uppehållstillstånd.

Även Socialdemokraterna sluter nu helt upp bakom denna politik. Om den hårt kritiserade angiverilagen dessutom införs kommer detta att leda till ökad rasism och en ännu striktare invandringspolitik.

Ett annat exempel på regeringens vidriga flyktingpolitik är att tvångsutvisningarna till Irak har återupptagits. Under lång tid sedan 2012 har det inte gått att tvångsutvisa människor till Irak på grund av att Irak har vägrat att ta emot dem eftersom man inte kunnat garantera deras säkerhet. Detta har lett till att mer än 60 irakier har suttit i tvångsförvar på obestämd tid, i praktiken i fängelse på obestämd tid.

Hösten 2023 återupptogs utvisningarna tillfälligt. Hösten 2023 lyfte tre chartrade plan med tvångsutvisade irakier och flög från Sverige till Irak. Regeringskansliet hänvisade till att det hade förts samtal mellan Sverige och Irak och att länderna hade nått en ”samsyn” beträffande tvångsutvisningar till Irak. Men vilka beslut som har fattats är omöjligt att ta reda på, inte minst för de personer som väntar på att utvisas.

Tvångsutvisningarna upphörde igen efter någon månad, men samtidigt fortsatte myndigheterna att spärra in irakier i förvar på obestämd tid. Ett talande exempel på regeringens så kallade paradigmskifte vad gäller migrationspolitiken.

Nu har något hänt. Transportstyrelsen har den 8 oktober gett tillstånd till en flygning till Irak den 9 oktober med syftet ”utvisning eller deportation” av ett antal irakier. Plötsligt är det åter möjligt att tvångsutvisa personer till Irak. Vad som har förhandlats fram mellan den svenska och irakiska regeringen vet ingen, men det är tydligt att myndigheterna i Sverige och den blåbruna regeringen anser att det nu är säkert att utvisa till Irak, trots det allt mer spända läget i Mellanöstern och Israels terrorkrig mot Gaza och Libanon.

Detta visar på regeringens fullständiga förakt för asylrätt och mänskliga rättigheter. Utvisningarna måste stoppas. Återinför asylrätten! Riv EU:s flyktingmurar! Stoppa angiverilagen! Bort med den blåbruna regeringen!

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer. Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!