Ny förarstrejk mot Ubers och Bolts slavliknande villkor

Mattias Bernhardsson, Socialistiskt Alternativ, ambassadör Taxiunionen. Foto: Offensiv.

Av Offensiv/Artikel i Offensiv

Måndagen den 21 oktober organiserade Taxiunionen en strejkaktion mot appföretagen Uber och Bolt på Arlanda. Hur många som deltog är ännu inte klart, men det beräknas vara i storleksordningen 1 000 förare liksom i den förra strejken tidigare i september. Både TV4 och Expressen var på plats – och 150 förare som stod strejkvakt mellan 09 och 23.

”Uber & Bolt: Ingen pension, ingen semester, ingen tid för familjeliv”, står det på ett av plakaten förarna ställer upp med vid taxizonen på Arlandas terminal 5. Apptaxichaufförer tjänar idag 53 procent mindre per resa jämfört med för 10 år sen. Samtidigt gör Uber- och Boltägarna rekordvinster.

– Orsaken till vår strejk är de höga serviceavgifterna och de låga priserna som tvingar oss att arbeta 70-90 timmar i veckan, 6-7 dagar i veckan, för att kunna försörja oss. Detta är ohållbart, säger John van Dinther, pressansvarig på Taxiunionen.

Bolt och Uber tar 25 respektive 35 procent i serviceavgift av förarna. Även om priset de är påtvingade att köra för är så lågt som 100 kronor.

– Först sänker appföretagen priserna, sen höjer de våra serviceavgifter. Sen ska vi betala tullar, vi ska betala remoten [för att ta kunder från Arlanda], sen betala bränsle. Sen finns det inte mycket kvar, förklarar Sumith Pathirana, förare från Jordbro.

– Det är en otrolig uppoffring som dessa förare gör när de strejkar i ett dygn. De behöver varenda krona. Men att köra 12-16 timmar om dagen, 7 dagar i veckan, utan några som helst rättigheter eller skyddsnät är inte hållbart, berättar Mattias Bernhardsson, som är organisatör för Socialistiskt Alternativ och en av Taxiunionens ambassadörer.

Under den kommande tiden råder strejk mot Uber och Bolt på Arlanda varje måndag kl 04 till 04. Strejkvakterna kommer att stå med plakat och megafon mellan kl 09 och kl 23. Nästa måndag, den 28 oktober, har Transportarbetarförbundet lovat att delta.

Taxiunionen, som idag organiserar 1 200 medlemmar, kräver en omedelbar sänkning av serviceavgiften till 15 procent samt att Uber och Bolt accepterar Taxiunionen som avtalspartner.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer. Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!