”Behöver Roller Derby”

Roller Derby (Foto Flickr Kristina D.C. Hoeppner)

Av Åsa Karlsson // Artikel i Offensiv

I en värld där människors rättigheter dagligen attackeras och högerns huliganer får härja medan fega politiker hukar och sviker behöver vi Roller Derby! Vi kanske inte vet om det, men så är det. Dagens Roller Derby är en uttalad frizon där alla ska känna sig inkluderade och känna trygghet. Hbtqia+-personer, människor i alla åldrar, nybörjare och veteraner tränar tillsammans och även om det är en fullkontaktsport så finns det mycket regler för säkerhet och alla spelare har skydd. Deltagare och publik delar en passion för sporten och går man på en match så förstår man snabbt varför; alla kämpar, alla har roligt och när domaren blåser efter 2 gånger 30 minuter är spelarna helt slut, men stämningen är på topp.

Roller derby är en både rolig och tuff kontaktsport med rötter i USA på 1930-talet, när 90 procent av alla hade provat på rullskridskor och folket behövde ha lite roligt mitt i den ekonomiska krisen. Roller Derby blev snabbt populärt, kanske mest som underhållning och matcherna drog tusentals och både kvinnor och män tävlade. På 1970-talet fick sporten en revival och det blev populärt igen att åka rullskridskor och framförallt kvinnor drog på sig armbågsskydden och bildade lag, tv-sända matcher sågs av miljoner. I filmen Xanadu (1980) sjöng Olivia Newton-John om ett svunnet paradis och alla åkte omkring på rullskridskor. På 2000-talet gjorde Roller Derby en comeback som en underground/gör det själv-rörelse, där främst kvinnor drog igång lag och bildade medlemsligor (i andra sporter kallat klubbar).

Redan från början behöll man lite av show och trams, alla spelare har artistnamn (domarna också) och lagens namn, som till exempel Harlots eller Zombies, inspirerar klädsel och stridsmålning. ”Vi tränar hårt och är väldigt målmedvetna, samtidigt har vi grymt kul,” säger Monika Lindén, spelare i Stockholm Roller Derby. Det är mycket gemenskap och man vågar ta plats och utmana sig själv. Det är en sport som passar många unga tjejer och killar.

I Sverige var det Stockholms Roller Derby som 2007 började tävla och i Göteborg 2009 Gothenburg Roller Derby (GBGRD). Fem medlemmar blev snabbt 70. Malmö har sitt Crime City Rollers sedan 2010, med årliga tävlingar och ett sprillans nytt Europaguld. I Uppsala var det Jackdaw City Rollers (Kajorna) som bildades 2011 och 2017 fick de ett juniorlag, Jackdaw Chicks. De har också träningar där veteraner, nybörjare och juniorer kan ha roligt och lära varandra lite grymma ”moves”. Alla medlemsligorna (klubbarna) har kurser och träningar för nybörjare och oavsett längd, storlek, hudfärg, etnicitet, ålder eller annat så är man välkommen att börja.

När Svenska Skridskoförbundet bildades 1904 kunde de nog inte föreställa sig hur sporten skulle utvecklas, men tidigt fanns det en värdegrund och en vilja att alla ska kunna utöva sport på lika villkor, något som dagens idrottsrörelse fokuserar hårt på. Öppenhet och inkludering, absolut nolltolerans för mobbning och rasism. Alla, oavsett kön, ålder, ambition eller andra förutsättningar ska kunna sporta och träna. År 2011 blev Roller Derby medlemmar i det nu utökade Svenska Skridsko-, Kälk- och Rullidrottsförbundet (SweSports) och deltog samma år i det första världsmästerskapet i Toronto, Kanada. År 2023 kom Sveriges juniorlandslag tvåa i VM i Frankrike, slagna enbart av USA.

Crime City Rollers från Malmö kom till kvartsfinal, när de 13 bästa lagen i världen kämpade i WFTDA Global Championships i USA, och de höll på att vinna mot bronsmedaljörerna Denver. Men, i grund och botten finns en generositet och gemenskap, en känsla av att alla delar en passion och vill stärka varandra, stötta och välkomna och det är guld värt, det också.

Fakta:
Roller derby är en fullkontaktsport som sker på rullskridskor. Två lag med max 14 spelare, varav 10 på plan. Sju domare med olika roller, två som räknar poäng. Matcherna är 60 minuter långa, med paus efter 30 minuter. Målet är att samla poäng genom att en spelare, en jammer, försöker ta sig förbi det andra laget som blockerar. Lyckas man blir det poäng efter hur många varv man kan ta sig runt. Utvisning på 30 sekunder är vanligt. Efter två minuter blir det 30 sekunders paus, spelare byter ofta. Under matchens gång finns det kommentatorer som berättar om vad som händer, varför poäng delas ut eller varför utvisning sker. Det kostar typ en hundring att bli medlem och man kan låna utrustning.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer. Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!