
Den 21 mars sades Erik Helgeson, vice ordförande för Hamnarbetarförbundet, officiellt upp från Gothenburg Roro Terminals (GRT). Uppsägningen är en hämndaktion från arbetsgivaren mot en facklig kämpe, och ett helt kämpande fackförbund, men i förlängningen är det även en attack på hela fackföreningsrörelsen.
Av Vilgot Karlsson // Artikel i Offensiv
Det är inte en slump att Helgeson varslades om uppsägning samtidigt som Hamnarbetarförbundet inledde en tidsbegränsad blockad av krigsmateriel till och från Israel. Blockaden, som pågick i sex dagar, är det starkaste exemplet på hur fackföreningsrörelsen kan spela en avgörande roll i antimilitarismen och solidariteten med Palestina.
Det är tydligt att GRT försöker begå karaktärsmord på Helgeson som frontfigur för ett kämpande fack. I samband med uppsägningsvarslet hänvisade arbetsgivaren till att Helgeson skulle ha begått brott mot rikets säkerhet och de lämnade även in en polisanmälan om brott mot tystnadsplikten.
Någon förundersökning påbörjades aldrig eftersom anklagelserna var ogrundade och falska. När den planen sköts i sank valde GRT istället att basera uppsägningen på falska anklagelser om illojalitet, brott mot säkerhetsskyddslagen och brott mot företagets uppförandekod.
Hamnarbetarförbundet tar nu till rättslig kamp mot GRT.
Den 28 mars rapporterade Arbetsvärlden att Hamnarbetarförbundet lämnat in en framställan om tvisteförhandling med GRT på skadestånd på sammanlagt 930 000 kronor. Syftet är att uppnå en ”kompenserande och straffande effekt” eftersom arbetsgivaren har brutit mot lagen om anställningsskydd (LAS) genom uppsägning utan sakliga skäl, mot föreningsrätten eftersom Helgeson sägs upp på grund av sin roll som facklig företrädare, mot förtroendemannalagen eftersom Helgeson stängts ute från sin arbetsplats, samt att förhandlingen om uppsägning har skett på ett olagligt sätt. ■
Offensiv har pratat med Martin Berg, ordförande för Hamnarbetarförbundet:
– Blockaden varade ju i sex dagar, precis vad det varslats om.
– Det var bara några få containrar som vi lyckades stoppa, men vi har inga båtar från Israel och nästan inga containrar. Det primära i dagsläget var att höja frågan och belysa hur civilbefolkningen lider i Gaza på grund av konflikter. Kvinnor och barn framförallt.
– På frågan ”Ska ni inte göra det igen?”, ja, för det första så är det medlemmarna som sitter på den knappen liksom och för det andra så har det seglat upp lite annat så vi har begränsade möjligheter. Vi är en liten organisation. Vi får prioritera liksom vad vi klarar av, även om det är mycket vi skulle vilja ta i. Plus att det är en avtalsrörelse också nu. Vi varslade tidigt om att det här ska vi göra och då höll vi den frågan levande. Lika mycket som vi gjorde med de här sex dagarna under blockaden, egentligen. Så att det var ett mål också att få ut de här rösterna. Mycket stöd har vi fått för vad vi gjorde.
Många fackföreningar har tagit uttalanden mot uppsägningen av Erik Helgeson. Men är det några fack som har sagt att de ska göra någonting annat än att skriva stöduttalanden?
– Nej. Men det här är ju en attack på arbetsrätten. Bara se på andra förtroendevalda, att det kan drabba dem i nästa läge, eller vem som helst. Just nu så är det ingen som gör någonting. Utan det är stöd. Och sen har vi inte begärt någonting heller, utan Erik är ju precis uppsagd. Vi har otroligt mycket stöd, sen hur mycket av det som skulle kunna omsättas i rent praktisk handling, det vet jag inte.
Har ni diskuterat om att be om stöd?
– Nej, det är ju mycket praktiska detaljer i processen i början, så det får bli en senare fråga. Det är ett antal förhandlingar som ska genomföras. Sen vad som sker i nästa läge, när det är klart varför han sägs upp och så, det är det ju inte idag. De har levererat ett papper med skäl till uppsägningen men det är ju inte särskilt tydligt, det är det inte. Och antingen så har de absolut ingenting, eller så kommer de att säga mer sen, vilket jag inte kan se att de kommer att göra. Först får den biten löpa igenom och sen så får man se vad det praktiskt finns för möjligheter i en sån här fråga.
Om du fick skicka en hälsning till den övriga fackföreningsrörelsen, vad skulle det vara?
– Man får ju säga såhär, rätt och slätt helt enkelt, att vi är väldigt tacksamma för det stöd vi har fått. Och det är även Erik. Men vi hoppas även att de är med oss i fortsättningen. Sen vad det innebär, det vet jag inte just nu, avslutar Martin Berg, ordförande för Hamnarbetarförbundet.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.