av RS Boden
Under helgen firades årets Northern Light Pride i Boden med en fyra dagar lång festival, med allt från normkritiska fester och identitetsseminarier till systemkritik och antirasism. Offensiv deltog i viktiga diskussioner om sambandet mellan antirasism, hbtqi+-rörelsen och gryende sociala proteströrelser.
Ungefär 300 personer deltog i årets Prideparad under lördagen, med allt ifrån skolor och idrottsföreningar till partier och fackföreningar. Rättvisepartiet Socialisterna och Offensiv deltog i Boden Mot Rasisms del av tåget.
Det senaste året har, som Offensiv tidigare rapporterat om, Boden kämpat mot nazistiska Nordiska Motståndsrörelsens (NMR) försök att etablera sig i kommunen, med 2 000 som deltog i motdemonstrationer mot nazisternas marsch under 1 maj till hundratals personer som deltagit i motdemonstrationer under valrörelsen då NMR ställde upp i kommunvalet.
Därtill har det hållits antifascistisk festival, öppna möten, torgmöten och blockader mot nazister och rasister. Förra årets Prideparad i Luleå (grannkommunen) stördes av nazister från NMR som blockerades av antirasister som körde ut nazisterna från stan.
Den antirasistiska kampen har vunnit flera delsegrar, vilket har hindrat nazisterna från att växa. Därför kunde årets Pridefestival i Boden gå ostört förbi. Northern Light Pride startade förra året som ett svar på att nazister eldat upp kommunens regnbågsflagga.
Det är också viktigt att poängtera att styrkan i den antirasistiska kampen som bedrivits det senaste året är att den blivit folklig. Ungdomar, äldre, arbetare och kulturlivet har på ett eller annat sätt deltagit och anammat att nazister inte är välkomna i Boden.
Boden Mot Rasism höll under lördagen ett seminarium om rasism, hotet från rasism och antirasistisk mobilisering. Ali Ghezeire talade om hur samhället förändrats och hur en tappar sina rötter i ett samhälle där assimileringskraven begraver individen; en ögonvittnesskildring av hur det är att invandra och bosätta sig i Sverige, om strukturellt och sociokulturellt utanförskap.
Raymond Stokki talade om rasismens ekonomiska och historiska bakgrund i kolonialismen, internationellt och i Sápmi, vilket lett till krig och människor på flykt. Han talade även om hur rasismen blir ett verktyg för en ekonomisk elit för att splittra människor, samt om den strukturella rasismen inom rättsväsendet, utbildningsväsendet och bristen på tillgänglighet till samhällsfunktioner.
Seminariet avslutades med en lång diskussion med deltagarna där många viktiga slutsatser gjordes kring sambandet mellan olika kamper i samhället och hur viktigt det är att knyta samman dessa med exempel från historiska strejker till dagens klimatdemonstrationer. Det togs också upp om hur samhällets högervridning visar sig i politik och samhällsinstitutioner.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.