Sommarlovet är slut. Det är brist på lärare i landet. Desperata rektorer bjuder över varandra för att fylla vakanser. Lärare som byter kommun kan i ett slag tjäna flera tusen kronor mer i månaden.
En kollega till mig fick några dagar innan vi började ett samtal från en rektor i Stockholms skärgård. Familjen har bekanta där och planerar att flytta söderöver. Hon hade inte sökt jobbet, men rektorn hade genom familjens bekant hört att hon fanns och kunde tänka sig att flytta dit. Hon skulle då få 7 000 kronor mer i månaden än hon i dagsläget tjänar.
Det låter väl bra, att lärare kan skära guld med täljknivar. Riktigt bra är det dock inte. Det är inte alla kommuner som kan hänga med i budgivningen. Det finns fattiga och rika kommuner. Fattiga kommuner kommer att få svårt att få lärare och svårt att behålla de lärare man har. Det kan bli så att vi får en del skolor som byter ut en stor del av lärarkåren varje år.
Vilka är vinnare på detta? Jo, de lärare som kan tänka sig att byta kommun titt som tätt. Vilka är då förlorarna på det? Jo, det är eleverna på de skolor som får en stor omsättning av lärarkåren. Det blir dålig kontinuitet på undervisningen. Vi riskerar att få A- och B-skolor och -kommuner. Vi riskerar alltså att elever över hela landet inte kan få en enhetlig undervisning, något som alla partier säger sig önska.
Vad kan göras? Staten måste ta över lönesättningen från kommunerna. Dessutom måste den individuella lönesättningen som vi har nu slopas. Kommuner ska inte kunna bjuda över varandra på det sätt som nu sker. Individuell lönesättning med oklara lönekriterier kan skapa motsättningar i lärarkollektivet och på det sättet motverka det lagarbete som man vill ha.
• Förstatliga skolan!
• Skrota det individuella lönesystemet!
• Bra villkor för alla lärare över hela landet! ■
A- och B- skolor och -kommuner
2015-08-19 12:31:10