Måndagen den 23 februari höll grannskapsföreningen Trevliga Porkala tillsammans med Norra Järva Stadsdelsråd ett fullpackat, livligt och kampberett möte i Akalla by med temat ”Är det försent att rubba förbifarten?”. Drygt 80 deltog.
Detta var det andra mötet som Trevliga Porkala och stadsdelsrådet har hållit tillsammans. Ambitionen var att fatta konkreta beslut om vad som kan göras på detta sena stadium. Den lokala oron för buller och luftföroreningar är i alla fall så stor att en kampanj mot miljödiskrimineringen av miljonprogramsområden och för att den sexfiliga motorvägen ska dras i tunnel eller överdäckas även i Akalla och Hjulsta kan få massivt stöd. Samtidigt innebär beskedet att landstinget redan nu vill dra i nödbromsen genom att höja priset på SL-kortet, glesa ut trafiken och dra in på planerade nyinvesteringar att fler kan få upp ögonen för konsekvenserna av det gigantiska motorvägsprojektet.
Inledningsvis pratade aktiva från Trevliga Porkala, Norra Järva Stadsdelsråd, Naturskyddsföreningen, Nätverket Stoppa Förbifarten och Kollektivtrafikant Stockholm om avigsidorna med Förbifarten och tidigare kamp för att försöka stoppa projektet. Det togs upp att tunneln, som större delen av vägen kommer att gå i, kommer att bli den tredje längsta vägtunneln i världen, och att de två tunnlar i Schweiz och Norge som är något längre bara är små rännilar i jämförelse med Förbifarten med sina sex filer.
Luftkvalitén i denna tunnel beräknas bli 100 gånger sämre än högsta tillåtna utomhus. Det talades även om att de cirka 60 miljarder kronor som Förbifarten beräknas kosta är pengar som måste lånas, vilket gör risken stor för att projektet aldrig kan slutföras.
Hård kritik riktades mot att de namninsamlingar som bland annat Nätverket Stoppa Förbifarten genomfört och den kritik som både forskare och vanligt folk uttalat knappt har blivit bemött. Det konstaterades även att det är underligt att bygget startats trots att det fortfarande prövas i mark- och miljödomstolen.
I diskussionen togs det upp hur detta vansinnesprojekt i synnerhet slår mot utsatta grupper. I och med bygget av Förbifarten kan trängselskatten inte längre gå till att finansiera utbyggd kollektivtrafik.
En dåligt fungerande och dyr kollektivtrafik kommer främst att drabba förorternas folk med låga inkomster samt kvinnor, som åker mer kollektivtrafik än män. Dessutom finns det en enorm diskriminering i att boende i Akalla får höra att en överdäckning av vägen skulle vara för dyr då den i mer välmående områden går under marken.
Många på mötet var frustrerade över hur dåligt informerade de hade blivit av Trafikverket. Folk vittnade om hur de knappt hade fått någon information alls hemskickad, hur den information som har kommit inte har beskrivit hur vägen är tänkt att gå och att informationen bara har funnits på svenska.
Många var eniga om att det som nu behövs är att sprida information, bygga en stark opinion mot vägbygget och att börja genomföra gemensamma aktioner.
Mötet beslutade om ett upprop som både riktar sig mot politikerna och ska samla människor till protester. I uttalandet lyfts tre krav fram:
• Att Förbifarten, ifall den trots alla invändningar byggs, ska dras i tunnel eller överdäckas vid Akalla och Hjulsta.
• Att SL på inga villkor ska tillåtas att höja priset för SL-kortet, glesa ut busstrafiken eller dra in planerad utbyggnad av kollektivtrafiken.
• Att regering och riksdag förklarar hur Förbifarten om den verkligen byggs inte ska äventyra målet om noll nettoutsläpp av koldioxid och andra växthusgaser redan till år 2050.
Det togs även beslut om att ha en demonstration den 29 mars i Akalla. En planeringsgrupp av frivilliga bildades och ska försöka få demonstrationen att bli så stor som möjlig. ■