av Arne Johansson // Artikel i Offensiv
Järvastadsdelen Husby har länge varit en arena för intensiv bostadskamp. Bland de tidigare ronderna märks framför allt den kamp som nätverket Järvas framtid samordnade mot Järvalyftets rivningar och lyxrenoveringar 2007 och den kampanj tillsammans med boende som Rättvisepartiet Socialisterna inledde och Norra Järva Stadsdelsråd utvecklade 2016-2017 mot det uteblivna underhållet, de skyhöga renoveringshyrorna och den makalösa bostadsspekulationen med Husbys privatiserade bostäder.
Kampen mot bostadsspekulationen hade ställts på sin spets efter den amerikanska riskkapitaljätten Blackstones uppköp av D Carnegies 1,528 lägenheter i Husby, namnbytet till Hembla och Blackstones makalösa klipp i och med försäljningen till Vonovia efter bara tre års innehav – det nionde ägarbytet sedan 1990-talet.
Stafettpinnen i en förnyad och intensiv kampanj mot Vonoviaägda Hembla har sedan 2019 på ett föredömligt sätt samordnats av föreningen Ort till ort.
Detta har skett med starkt stöd av ett imponerande forskningsprojekt om Hembla som har bedrivits av den unge husbybon Ilhan Kellecioglu med stöd av forskargruppen CRUSH vid Malmö universitet och projektet ”Transnational Financialization in Berlin and Stockholm: Understanding Uneven Urban Development Across Borders”.
I den 115-sidiga Rapport inifrån ”Hemblahelvetet” av Ilhan Kellecioglu som nu har publicerats i bokform med stöd av Institute for Urban Research har också begreppet ”aktionsforskning” fått ett nytt ansikte.
Som Kellecioglu beskriver metoden tillämpas aktionsforskning när forskningen om en särskild process kombineras med en kollektiv kamp för att försöka uppnå en förändring.
Vad som började som en mindre kartläggning växte snart till en pilotstudie över 17 månader. I rapporten speglas hyresgästernas upplevelser av Hemblas enorma berg av uteblivet och obearbetat underhåll genom ett stort antal intervjuer, varav många även har publicerats på hemsidan hemblahelvetet.
En mängd ärenden om felanmälningar som har satt rejäl press på Hembla att skärpa sig har i flera omgångar överlämnats till Miljöförvaltningen och Hyresnämnden av Ort till orts kampanjgrupp, där talrika gårdsmöten och Socialt Center Husby, med öppet hus i Folkets Husby varje tisdag som har byggts upp med stöd av SAC och Folkrörelsejuristerna, har varit viktiga verktyg.
För den som vill veta mer om Hemblas invecklade organisationsstruktur och trixande med talrika egenägda underentreprenörer innehåller rapporten också mycket intressanta fakta, liksom om bolagets byggplaner och strategier för att dölja vinstintresset bakom en dimridå av långsiktigt socialt engagemang.
Kanske den även borde ha haft ett avsnitt om vilka som egentligen äger det tyskbaserade moderbolaget Vonovia som idag är Europas största ägare av privata bostäder – bland dem världens största riskkapitalbolag BlackRock och en uppsjö av andra globala kapitalförvaltare?
Parallellt med Kellecioglus forskning och hjälpen att felanmäla har Ort till ort även bedrivit en namninsamling för kravet Återkommunalisera Hembla, som har fått starkt stöd bland de boende och inspireras av den mäktiga rörelsen för att socialisera de vinstdrivande bostadsbolagen i Berlin.
På senare tid har aktionsforskningen om Hembla också tilldragit sig ett ökat mediaintresse i en serie artiklar i Hem & Hyra och nu senast genom ett avslöjande reportage i Uppdrag granskning.
Flera lokala politiker har även vallats runt i Husby av Ort till ort. Ilhan Kellecioglu inbjöds också i förra veckan tillsammans med Hyresgästföreningen Järvas ordförande Ann-Margrethe Livh, forskaren Dominika Polanska och mig själv till ett offentligt diskussionsmöte i Folkets Husby (bild här intill) med den socialdemokratiska riksdagsledamoten Ole Möller, som är partiets ansvarige för hyres- och bostadsrättsfrågor.
Kampen mot den globala finansmarknadens ohämmade bostadsspekulation som Hembla har blivit sinnebilden för har också hela tiden varit en integrerad och viktig del av den framgångsrika kampanjen Nej till marknadshyra, som på Järva har skett i nära samarbete med Norra Järva Stadsdelsråd och Hyresgästföreningen Järva.
När de två idag Vonoviaägda bostadsbolagen Hembla och Victoria Park vid årsskiftet slås ihop till Victoriahem blir detta med idag cirka 40,000 lägenheter Sveriges i särklass största privata bostadsföretag.
I takt med genomslaget för sin affärsidé att profitera på extremt höjda renoveringshyror skapar detta i snabb takt en livsfarligt ökad fattigdom, trångboddhet och fördjupad social kris.
Mot detta krävs en lagstiftning mot finansmarknadens bostadsspekulation kopplat till kraven på en återkommunalisering av den privatiserade allmännyttan och en ny social bostadspolitik.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.