Akut vattenbrist i Chile – i händerna på privata bolag

Vattenbristen är akut i Chile. I Santiago är folket beroende av floden Mapocho (bilden), men att vattnet är privatiserat förvärrar såklart situationen (Foto: CC).

av Louise Strömbäck // Artikel i Offensiv

I 12 år har Chile haft vattenbrist, och nu är det så illa att huvudstaden Santiago överväger att börja ransonera vattnet för de drygt 7 miljoner invånarna. Detta sker i ett land där allt vatten är privatiserat, till och med grundvattnet.

Vattenbristen i Chile är inne på sitt trettonde år, och det är den värsta torkan på över 60 år. Orsakerna till torkan är både klimatförändringar, som innebär mer värme och mindre regn, men också en extrem överexploatering av landets sötvattentillgångar.
Allt vatten i Chile ägs av privatpersoner och privata företag, vilket också innebär att vatten inte är en rättighet. Detta regleras i Chiles nuvarande grundlag, som skrevs under Pinochetdiktaturen som en del i utvecklandet av det nyliberala systemet.
I grundlagen beskrivs ägandet av vattenkällor som en rättighet, någonting som gynnar ett litet fåtal människor på bekostnad av såväl resten av befolkningen som miljö och ekosystem.

I år är vattenbristen så pass svår att huvudstaden Santiagos politiska ledning överväger en ransonering av vattnet. Om detta genomförs eller inte beror på hur mycket det regnar under kommande månader. I huvudstaden Santiago bor 7,1 miljoner människor, och de är framför allt beroende av floderna Mapocho och Maipo för sitt vatten.
Under förra året regnade det inte tillräckligt mycket, och särskilt juli månad var onormalt varm och torr. I Chile är juli en vintermånad och det ska normalt sett komma mycket nederbörd under perioden.
Att vattnet är privatiserat innebär att det inte finns begränsningar på hur mycket det kan exploateras för privata vinster. Landets industrier kräver stora mängder vatten – gruvindustrins vattenanvändning är tillräckligt för att förse 75 procent av landets befolkning med vatten. Gruvindustrin ägs till stor del av utländska privata företag.

Jordbruket använder också enorma mängder vatten. Ett exempel på det är avokado, som säljs dyrt utomlands. För att framställa ett kilo avokado går det åt ungefär 1,000 liter vatten. Ändå skylls vattenbristen enbart på klimatförändringarna.
Men just nu finns det en unik chans att förbättra situationen. Just nu arbetar en folkvald grupp med att skriva en ny grundlag, som ska baseras på alla människors behov istället för bara de rikas. En av frågorna som länge har diskuterats är frågan om vattenrättigheter och att vatten måste vara en mänsklig rättighet.
Om den nya grundlagen tar bort möjligheten till privat ägande av vattenkällor är det ett mycket viktigt steg. Men det behövs samtidigt en kamp för klimatet, ett stopp på exploateringen av Chiles naturresurser och förstatligande av storbolagen.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer. Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!