Äldrevårdsupproret, som startades av vårdpersonal i Luleås äldreomsorg för att kräva stopp för nedskärningar, mer resurser och mer personal, har nu varit igång i en knapp månad. Över 500 personer är nu med i upprorets slutna Facebook-grupp och en demonstration planeras för att konfrontera de ansvariga politikerna vid det nyvalda kommunfullmäktiges första möte den 22 oktober.
Offensiv har pratat med Gun-Britt Thornéus, initiativtagare till Äldrevårdsupproret.
Hur många undertecknare har Äldrevårdsupproret nu?
– På skrivunder.com är det över 650 som har skrivit på nu.
– Vad jag kan säga om hus och hemtjänst är att det är många som frågar efter att få skriva på, jag vet inte än hur många vi har på papper. Ikväll efter jobbet är vi två som far runt och hämtar in påskrivna och tar med tomma listor.
– Jag kan också säga att det här som vi gör uppskattas oerhört, framför allt av anhöriga. Anhöriga har skickat insändare och flera ”Dagens ros” till lokaltidningarna, senast idag.
Upprorets företrädare hade också möte med två av cheferna på Socialförvaltningen i Luleå förra veckan. Vad hade de att säga?
– Det här mötet blev ju först och främst flyttat – det var bestämt att vara på min arbetsplats Solbacken, men de ringde på förmiddagen och bara meddelade att de flyttar mötet till stan. De ville byta tid också, men det sa vi nej till.
– Det blev ett väldigt missnöje bland alla som hade velat delta i mötet, de vi hann meddela var så upprörda.
Gun-Britt berättar att det slutade med att flera som skulle delta satt och väntade på fel plats, och hur en grupp på cirka femton från ”upproret” tvingades sitta ute i Socialförvaltningens fikarum medan bara fyra släpptes in i mötesrummet.
– På mötet i sig hade de väl inte så mycket att säga, utan det var vi som fick prata och berätta om våra krav. Det var trots allt ett bra möte på det sättet, att de fick lyssna.
– Den fråga som det blev mest prat kring var schemaläggningen.
– Sen försökte de hävda att det inte har gjorts några nedskärningar, och det fick vi förstås säga ifrån om.
– De gjorde också ett lite smygande försök att fråga om vi möjligen skulle vilja ha några förbättringar på just vårt hus, någon sorts ”bonus” eller vad man ska kalla det, men då satte jag bara upp handen och sa att det vill vi inte ens höra på.
– Det här handlar ju om hela kommunen, det har vi varit tydliga med från början.
– De pratade mycket om hur ”liten pengapåse” de hade som Socialförvaltning, och det vi svarade är att det är ju just därför vi riktar oss till politikerna – för att den här lilla pengapåsen måste bli större.
– Vi passade också på att kräva en ursäkt av socialchefen Gabriella Sjöström som mer eller mindre pekade ut Solbacken och Örnen som ”problemhus” i tidningarna.
Hur slutade det då?
– Ja, de sa ju att de ska ”ta med sig” det här. Vi kom överens om att det ska bli ett nytt möte där de kan komma med sina förslag, helst före vår demonstration den 22 oktober. De ska återkomma med ett datum, men vi har inte hört något från dem än.