av Elin Gauffin // Artikel i Offensiv
Kapitalismen har olika kriser som går in i varandra och förstärker varandra. Att vi på 2020-talet har en kris rörande en sådan fundamental sak som mat visar på allvaret. Om vi istället hade ett socialistiskt samhälle baserad på gemensamt ägande och styre av produktionen skulle bra mat till alla vara en utgångspunkt och självklarhet.
900 000 människor lever i ett akut svältliknande tillstånd. Det är en ökning med tio gånger på fem år. FN uppger att 44 miljoner svälter och att 828 miljoner människor inte vet var deras nästa mål mat ska komma ifrån. I Sverige har vi det mycket tryggare, men även här minskade konsumtionen av dagligvaruhandel med sex procent förra året. Skolbespisningspersonal vittnar om att fler barn går hungriga till skolan.
Det finns mat. Det produceras mat för att mätta jordens befolkning och ändå går människor hungriga. Maten produceras och distribueras inte primärt för att mätta munnar, utan i vinstsyfte. I Sverige har vi en extrem matprisinflation som skiljer ut oss från resten av Europa. Här har matpriserna ökat med 20 procent på ett år jämfört med inflationen i övrigt som har varit 10 procent.
Sverige är även när det gäller mat kapitalisternas paradis. Tre matjättar – ICA, Axfood och Coop – kontrollerar 90 procent av marknaden, vilket med internationella mått mätt är ett extremt oligopol. Nu ska till och med konkurrensverket undersöka vad de håller på med, och SCB menar att dessa tre jättar driver på inflationen. Det betyder att vi får betala deras pålagda priser flera gånger om.
Industrialiseringen och kapitalkoncentrationen rörande matförsäljningen har sin motsvarighet i produktionen. En tomatodlare, Alfred Pedersen, står för hälften av tomatproduktionen i Sverige. En av de största äggproducenterna i Europa, CA Cedergren i Mönsterås, står för en fjärdedel av de producerade äggen i Sverige. När fågelinfluensan bröt ut i de gigantiska äggfabrikerna fick 2 miljoner höns avlivas.
Men har inte matförsäljare och matproducenter också drabbats av höjda elpriser? Jo säkert, men de lägger på extra och de lägger över bördorna på enskilda.
I oktober rapporterades de högsta vinsterna för ICA någonsin. Sammanlagt gjorde de 1 200 ICA-butikerna 6 miljarder kronor i vinst år 2021. Totalt förra året har ICA förlorat marknadsandelar till konkurrenten Axfood (med lågpriskedjan Willys). Vinsten för Axfood ifjol var 3 miljarder kronor, vilket gav en av Sveriges rikaste personer, Antonia Ax:on Johnson, en personlig utdelning på 1,7 miljarder kronor.
Den kapitalistiska marknaden skapar inte bara hunger i ena änden samt vinster och slängd mat i den andra. Den skapar även näringsbrist. Hur maten produceras är ett eget men sorgligt kapitel, där jordar utarmas vilket kompenseras med skadliga konstgödsel. Andelen näringsämnen i grönsaker minskar. Den kapitalistiska matproduktionen ger på många sätt bristfällig mat.
De höga matpriserna orsakar en press på alla hushåll, men är extra svåra för ensamstående föräldrar och främst ensamstående mammor. Under den föregående högkonjunkturens glansår lämnades ensamstående mammor på efterkälken och hade redan innan lågkonjunkturen bröt ut en sedan 1990-talet tredubblad risk att hamna i fattigdom.
Ansvaret för att fixa fram mat på borden är fortfarande främst en fråga för kvinnor i världen och Sverige, och matfrågan är definitivt en av de viktigaste frågorna på internationella kvinnodagen 8 mars 2023.
RÄTTVISEPARTIET SOCIALISTERNA KRÄVER:
• Bort med moms på maten. Detta skulle kunna sänka matpriserna med 12 procent rakt av.
• Inför statlig priskontroll. Företag som använder sig av prisökningar för att öka sina vinster ska tas över av samhället. Matpriserna ska sänkas.
• Skolmatsalar, äldreomsorgen med mera ska ha full kompensation för matprisökningarna och mer därtill. Inför skolfrukost.
• Samhället ska verka för en förbättrad mathälsa. Minskat socker och mer näringsrik samt vegetarisk kosthållning. Ekologiska varor ska vara de billigaste.
• Omedelbar höjning av försörjningsstöd, sjukpenning, bidrag och pensioner för att kompensera för matpriserna. Kamp för kraftigt höjda löner som täcker inflationen.
• Inför kraftigt ökat stöd till småskaliga ekologiska jordbruk. Maten ska vara lokalt producerad. Ställ om animalieproduktionen med hänsyn till djurrätt och minskat lidande för djuren. Upprätta en plan där jordbruket blir minusutsläppare av koldioxid genom att binda kolet i marken.
• Avskaffa den förödande kapitalismen. För ett socialistiskt samhälle baserat på gemensamt ägande och demokratisk kontroll underifrån. Av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.