av Mattias Bernhardsson // Artikel i Offensiv
I skrivande stund (tisdag) planeras 130 protestaktioner mot marknadshyra att äga rum i 30 kommuner runt om i landet under protestdagen den 18 april. Det är en kraftig ökning av planerade protester – under påsken passerades målet på 100 protestaktioner – och antalet nya orter och torg som tillkommer ökar för varje dag.
I Stockholmsstadsdelen Bredäng orkade aktivisterna inte vänta och har redan genomfört en protest:
– Det var jättebra respons. Många förbipasserande kom fram och berömde oss och flera tog flygblad för att sprida och själva vara med på olika protestaktioner på söndag, berättar Farzaneh Abiri.
Bland de nya orter som har anslutit till protestdagen finns bland annat Kiruna, Piteå, Eskilstuna, Sundbyberg och Södertälje.
– Om marknadshyror införs skapas ännu större klassklyftor. Här i Eskilstuna beräknas hyrorna öka med 30 procent om förslaget om marknadshyra går igenom. Det är viktigt att många är med nu och protesterar så att vi kan stoppa detta, understryker Christer Bergström från Eskilstuna.
– Jag har grubblat mycket över bostadssituationen här i Kiruna. Det behövs folk att jobba här, men det finns inte lägenheter att hyra. En overklig situation som alla verkar blunda för, säger Virpi Palmunen från Kiruna.
– Det är 14 års bostadskö här i Sundbyberg. Hur ska marknadshyror lösa bostadskrisen? De som står i kö till en hyresrätt gör det för att de inte har råd att köpa, bara billiga hyresrätter kan lösa bostadskrisen, säger Emil Hallberg från Sundbyberg.
Hur ska marknads-hyror lösa bostadskrisen? Bara billiga hyresrätter kan lösa bostadskrisen.
73 organisationer stödjer nu på protestdagen. En av de senaste i raden är Stockholms förenade studentkårer. Och nya lokala hyresgästföreningar ansluter nästan varje dag, exempelvis Sala i Västmanland där fotarbetet pågår för fullt:
– Vi har skickat in flera debattartiklar till lokaltidningarna och vi bygger aktionsgrupper i bostadsområdena. Nu har vi tryckt tusen foldrar, med bilder från kvarteret foldrarna delas ut i, både om marknadshyra och striden mot hyreshöjningarna lokalt i samband med renoveringar. Det är viktigt att sätta in hotet om marknadshyra i konkreta lokala sammanhang, att ha lokala bostadspolitiskt program och att kommunicera ut dem i bostadsområdena. Vi håller på med översättningar nu så vi kan ha foldrar på olika språk. Den 18 april är inte slutet, utan något som måste fortsätta, berättar Roger Wallin från Sala.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.