Hamnarbetarförbundets strid för kollektivavtal och rätten till facklig organisering har hittills berört 15 hamnar i form av punktstrejker och blockader mot bland annat övertid och inhyrningar i tre hamnar. Den 6 februari träder nya stridsåtgärder i kraft med punktstrejker i Halmstads och Mönsterås hamnar.
Hamnarbetarförbundet får allt fler stöduttalanden; från kulturarbetare till fackklubbar som Seko Banklubben och Seko Tunnelbanan Stockholm, Kommunalklubben på
Umeå Trafik med flera. Många fackligt aktiva skickar stöd, som exempelvis en grupp skydds- och arbetsplatsombud för kommunals bussförare, mekaniker och kundvärdar i Stockholm. Även stöd från fackliga organisationer och arbetargrupper runt om i Europa trillar in.
I söndags samlade Hamn4ansdemonstration i Göteborg ett tusental till stöd för strejken.
Samtidigt trappar borgarmedia, arbetsgivarorganisationer samt facktoppar upp sin hets mot strejken. I förra veckan förenades LO-, TCO- och Saco-ledningarna med Svenskt Näringsliv och krävde att regeringen inför den nya antistrejklagen, som de gemensamt skrivit texten till, redan vid halvårsskiftet och inte som planerat den 1 januari 2020.
Transportarbetarförbundet har även agerat strejkbrytare i exempelvis Sundsvalls hamn genom att ta övertidsarbete för att hjälpa arbetsköparna att kompensera för Hamns punktstrejker.
– Vi upplever att de vill tränga ut oss och då skulle det vara märkligt om vi stöttade dem, försvarar Transports avtalssekretererare Peter Winstén strejkbryteriet till SVT.
Vad som avses med att ”de vill tränga ut oss” förklaras inte. Är det att Hamnarbetarförbundet – som organiserar majoriteten av landets hamnarbetare – kräver likvärdiga villkor som Transports medlemmar redan har (skyddsronder, förhandlingar, lokala avtal med mera) som avses? Eller är det att Hamnarbetarförbundet – till skillnad från Transport – är medlemsstyrt och pampfritt som avses?
Alla medlemmar i Transport som värnar strejkrätten och solidariteten arbetare emellan borde skicka skarpa protester mot strejkbryteri till förbundsledningen och ta strid mot desinformationen om vad strejken handlar om. Kravet är ett kollektivavtal som är identiskt med Transports, inte bättre, utan till pricka identiskt.
Motbudet om ett hängavtal är inte alls detsamma då det saknar rätt till skyddsombud, rätt att gå skyddsronder, rätt att förhandla och rätt till lokala avtal. Utan rätt till lokala avtal kan skillnaderna för den hamnarbetare som bara har hängavtal bli stora även i lön.
Rättvisepartiet Socialisterna och Offensiv manar medlemmar, sympatisörer, prenumeranter och läsare att mobilisera stöd till hamnstrejken och mot attackerna på strejkrätten som riktas mot alla stridbara fack som tar kamp för medlemmarnas rättigheter. Så kan du stödja hamnarbetarnas strejk:
• Skriv stöduttalanden från din fackklubb, arbetsplats eller annan organisation till kansli@hamn.nu.
• Stöd Hamnarbetarförbundets konfliktkassa: via bg 177-9750 eller swish 123 132 1959.
• Påverka opinionen, skriv insändare eller sprid flygblad (går att ladda ned på Hamn.nu).