av Jonas Brännberg // Artikel i Offensiv
Kaoset på pendeltågen i Stockholm fortsätter – ändå går planerna vidare med att avveckla tågvärdarna. Offensiv har pratat med Nils Westberg Ahlmark, medlem i Seko Lok Pendeln, som var en av de lokförare som i slutet av april strejkade vilt mot avvecklingen av tågvärdarna och den allmänna situationen på pendeln.
Hur är situationen för er nu?
– Vi ser hur lokförare slutar allt eftersom, det är en pågående process. Många slutar så fort de kan – en del byter bolag, andra börjar plugga. Vi får se hur många nya förare som kommer från MTR:s egna snabbutbildningar; det är lite vakuum efter strejk och avtalsrörelse.
– En del avvaktar vad som kommer att ske. Enligt planen ska ju alla tågvärdar vara borta i september. Att SL/MTR har tvingats tidigarelägga sommartidtabellen beror på brist på förare.
MTR har ju stämt er till Arbetsdomstolen för strejken, hur går det med den saken?
– Vi förbereder just nu inlaga inför de förberedande muntliga förhandlingarna den 28 juni, huvudförhandlingen är den 29 september. Då kommer vi lokförare tåga från Centralen till Arbetsdomstolen. Men även den 28 juni lär många förare delta, vi får se om vi ryms i lokalerna!
Efter avtalsrörelsen, där Sekos ledning mot medlemmarnas vilja avblåste strejkvarsel trots att de inte har fått igenom några krav, har över 20 klubbar krävt att förbundsstyrelsen ”tar sitt ansvar” och att de ansvariga avgår. Vad tycker dina kollegor om att bland annat er klubb står bakom uttalandet?
– De jag har träffat tycker att det är bra att det krävs ansvar. En del lyfter också att det kanske är dags för en ny fackförening. Förbundets beslut att inte ge rättshjälp till de som har strejkat går bara att tolka som en signal till medlemmarna: ”Hitta inte på något, då får ni klara er själva”. Jag uppfattar det som ett sätt att skrämma medlemmarna.
Det är som att myndigheter, oavsett vilka det är, nästan alltid ställer sig på arbetsgivarnas sida. Det verkar som att det finns intressen som hålls om ryggen.
Det har talats en om extrakongress för att ta upp missnöjet med ledningen. Är det möjligt?
– Vad jag förstår krävs det stöd av 10 procent av medlemmar för en extrakongress, och det innebär väl cirka 10 000 personer. Det betyder att det krävs stöd av andra klubbar än bara inom spårtrafiken.
– Det kan vara svårt att få stöd från branscher som inte alls har varit inblandade i hur ledningen agerat gentemot spårtrafiken. Går det inte får vi sikta på nästa ordinarie kongress.
Nils hade själv inte möjlighet att delta i den tvärfackliga demonstrationen den 31 maj för att återta kollektivtrafiken i offentlig regi, men tycker att initiativet är positivt.
Trots lagar och avtal som ska reglera villkor och säkerhet sker ständiga försämringar när företagen bjuder under varandra och låter de anställda och resenärerna betala priset när stora vinster ändå ska plockas ut.
– Det är som att myndigheter, oavsett vilka det är, nästan alltid ställer sig på arbetsgivarnas sida. Det verkar som att det finns intressen som hålls om ryggen. Och det är som att det kan ske helt öppet.
– När SL betalade ut en bonus till MTR 2021, trots att de inte behövde det, togs det upp om jävssituationen eftersom SL:s vd David Lagneholm hade rekryterats direkt från MTR. Hans kommentar var typ ”Jag vet att det finns en oro, därför är det ingen fara” – sen blev det inget mer.
Offensiv och Socialistiskt Alternativ ger fullt stöd till lokförarna och uppmanar alla läsare att komma och visa sitt stöd vid Arbetsdomstolen, nu närmast den 28 juni kl 09.30 på Stora Nygatan 2 i Stockholm.
LÄS OCKSÅ:
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.