Annika Sparrmo arbetar som biomedicinsk analytiker på fysiologen och tycker att det känns jättebra att få strejka.
– Jag började arbeta år 1970, är 64 år gammal och har 20 950 kronor i lön. När jag slutar och i framtiden kommer att behöva vård kanske det inte kommer att finnas kompetent vårdpersonal, säger Sparrmo.
Trappa upp om blir nödvändigt
– Politikerna försöker alltid platta till oss och cheferna tror att vi är lite dumma för att vi är kvinnor och tror att vi gör något samhällsfarligt. Självklart har vi gått igenom att inget är farligt. Nu vill vi utöka det här så mycket som möjligt. I värsta fall får vi väl säga upp oss.Inger Pettersson står bredvid, hon är också biomedicinsk analytiker, men arbetar på mikrobiologi-bakteriologiska labbet.
Hon var varslad, men fick inte strejka på grund av den centrala nämnden som arbetsgivarna har vänt sig till.
Sabotage mot strejken
– Det känns tråkigt, det hade varit bättre med en större grupp här ute. Nu är det lite avslaget. De kommer att försöka förhala det här i det oändliga. Men att vi är för ”samhällsfarliga” för att få strejka är något som vi kommer att använda i förhandlingarna.En av de förtroendevalda berättar att chefer i dispenskraven mot varslet har krävt större bemanning än vad de har anställda. Det är också något som kommer att användas framöver.
Elin Gauffin
Samhällsfarliga politiker hotar vården
Högavlönade och lögnaktiga politiker anklagar de vårdanställdas strejk för att vara samhällsfarlig. Det är samma politiker som under flera år har genomfört samhällsfarliga nedskärningar och privatiseringar i vården, vilket bland annat märks i att platserna inom äldresjukvården i Sverige sedan år 2000 har minskat med nästan 30 procent.”Patienter som skickas hem sjuka eller vårdas på fel avdelning, överbeläggningar och vårdpersonal som knäcks. Sverige har minst antal sjukhusplatser i hela Europa, visar nya siffror”, larmade tidningen Expressen den 7 februari ifjol.
- Rädda vården undan samhällsfarliga politiker.
- Stöd vårdstrejken!