av Offensivs reportrar
Den 29 november var det en ny global strejkdag för klimatet. I hela landet samlades det till manifestationer – dock inte i Stockholm, som kraftsamlar till den 6 december under COP25 istället. Nedan följer kamprapporter från utvalda orter.
GÖTEBORG:
Det var en livlig demonstration i Göteborg som samlade 2 000 deltagare då Friday For Future på nytt manade till skolstrejk för klimatet.
Tidigare i höst demonstrerade 10 000 i staden. Klimatrörelsen har såklart mycket glöd kvar och fortfarande en enorm mobiliseringskraft, men självklart behöver nya och fler kampalternativ diskuteras.
Rörelsen behöver koppla samman kampen och utmaningarna globalt med mobiliseringar och aktioner mot politiken lokalt.
Johannes Lundberg
BORÅS:
I Borås demonstrationståg gick cirka 150 personer i blandade åldrar. Tal på Stora torget hölls av Maria Werner, och sedan samlades ungefär hälften av skaran på Brygghuset. Tal varvades med körsång från kören Vilda röster.
Skolungdomarna Smilla Åkerström och Amanda Luoto-Virtanen höll tal. De började med att läsa upp fakta om tillståndet för jorden. Bland annat nämndes de extrema väderfenomen som tilltagit i styrka och antal.
– Dessa fenomen kommer att öka om vi inte agerar, sa Smilla.
– Det är ofta de fattigaste länderna som drabbas hårdast, till exempel Bangladesh, sa Amanda.
– Det är inte vårt ansvar att förändra. Vi kan bara peka på fakta. Resten är upp till politikerna, fortsatte hon.
Sedan sjöng kören fem sånger.
– Det handlar om att engagera sig. Gå med i Klimatomställning Borås, avslutade Birgitta Pålsson.
RS Borås
MALMÖ:
Omkring 200 personer trotsade snöblandat regn och blåst i Malmö den 29 november för att gå ut i strejk och demonstration för klimatet. Manifestationen organiserades av Fridays For Future och inleddes med tal och sång innan avmarschen genom centrala Malmö till Stortorget. Denna gång var det betydligt färre deltagare än i tidigare klimatdemonstrationer.
För att inte tappa tempo ytterligare är det oerhört viktigt att mobilisera fackföreningar och andra ideella organisationer som säger sig stödja klimatkampen samt föra fram ett politiskt socialistiskt alternativ.
Kampen för att stoppa klimatförändringarna är i allra högsta grad en politisk kamp, en kamp för ett annat system som inte bedriver rovdrift på naturtillgångar och där vinster inte är drivkraften.
Ändra systemet – inte klimatet!
Anders Wemmert
LULEÅ:
Fridays For Futures manifestation utanför Smedjan blev Luleås del i den globala klimatstrejken den 29 november. Ett 70-tal demonstranter samlades för tal, musik och gemenskap.
Det var en mindre manifestation, men med ett starkare ungt engagemang.
Det var en betydligt mindre grupp än tidigare protestdagar (senast demonstrerade cirka 500 personer den 27 september).
Bland deltagarna fanns flera unga som signalerade en stärkt beslutsamhet i klimatkampen, med bland andra Sarah Häggström från Unga Socialister som talare. Hon beskrev hur Gretas klimatstrejk och den globala rörelse som kommit ur den bröt känslan av hopplöshet inför klimatkrisen och fortsatte:
– Men strejkerna behöver fortsätta. Vi har gjort framsteg, men lever tyvärr fortfarande i ett system som går ut på att producera och konsumera, helt utan gränser och hänsyn för varken naturen eller människor.
Även Linda Strandenhed från Naturskyddsföreningen talade, och Josh Armfield sjöng och spelade heroiskt gitarr trots minus femton och blåst.
RS Luleå
ÖSTERSUND:
Ett hundratal personer samlades på Stjärntorget för den globala strejkdagen för klimatet. Sedan vidtog en livlig demonstration runt stadens centrala delar. Intressant att notera var att klimatdemonstrationerna verkar ha väckt gamla kämpar från 1970-talet till liv, då andelen äldre var påfallande stort.
Sigbritt Herbert
UMEÅ:
Bara var tredje ledamot i Umeås kommunfullmäktige har bekräftat sitt stöd för Parisavtalet. Detta var resultatet av en enkät som Fridays For Future hade skickat ut och som redovisades vid klimatdemonstrationen i Umeå den 29 november.
– Centerpartiet, Liberalerna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet står upp för Parisavtalet. De andra svarar inte eller tar inte ställning, sa Carl Weidenstolpe, huvudtalare vid manifestationen utanför kommunhuset.
Ungefär 300 personer deltog i demonstrationståget. De båda kommunalråden Hans Lindberg (S) och Anders Ågren (M) ägnades var sin talkörsparoll.
”Hans – vad mer vill du veta? Ta och lyssna på Greta”, löd den ena.
Moderaten Anders Ågren har den senaste tiden utmärkt sig genom ett svavelosande angrepp mot den förskola som på försök har gått över till vegetarisk mat, vilket demonstranterna tog fasta på:
”Anders – vilse i spenaten. Barnen käkar glada – maten”.
RS Umeå
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.