Av Per Olsson // Artikel i Offensiv
Att arbetarklassen har börjat komma tillbaka som en klass för sig var något som den minoritet som lämnade ISA i år inte höll med om. Men inte bara arbetarklassen, utan även dess kampmetoder – strejker och andra kollektiva aktioner – har kommit tillbaka.
Uppgången är inte universell och från en låg nivå, efter en lång tid av bakslag, nedgång i antalet strejkdagar, sjunkande facklig organiseringsgrad, minskat självförtroende och politisk förvirring. Inte minst i Sverige. Årets vårdstrejk var dock början till en förändring och kampen för kortare arbetstid är tillbaka på dagordningen. I grannlandet Finland blev hösten 2023 början till arbetarkampens återkomst och i februari i år nådde den kampen sin höjdpunkt med en serie av politiska strejker mot landets blåbruna regering, vars effekt ”i praktiken var som en generalstrejk” (yle.se).
I USA skedde en dramatisk vändning i strejkaktiviteten under 2023 och antalet arbetare som deltog i strejker ökade med 280 procent jämfört med året innan. Strejkaktiviteten har fortsatt i år, med bland annat strejker som har vunnit kraftiga lönelyft för hamnarbetare och flygplanstillverkaren Boeings mekaniker. Inte sedan 1965 har fackföreningarna haft ett så starkt stöd som nu i USA och i flera fackförbund finns vänstergräsrotsrörelser. På världskongressen rapporterade Ty Nolan om den gräsrotsopposition som finns i exempelvis brevbärarnas fackförbund NALC.
I Storbritannien var antalet strejker under 2023 tillbaka på samma höga nivåer som för 30 år sedan och i Tyskland förlorades dubbelt så många arbetsdagar som en följd av strejker jämfört med 2022. Under förra året nådde strejkaktiviteten i Tyskland sin högsta nivå sedan 2015. Statistik från Eurofond, publicerad den 22 augusti i år, visar att: ”Strejker och andra stridsåtgärder ökar i hela EU”.
Arbetarkampen har inte fokuserat enbart på löner och arbetsvillkor. I Indien har det under detta år genomförts en rad strejker mot mäns dödliga våld mot kvinnor och förra året genomfördes en 24 timmar lång kvinnostrejk på Island.
Stora proteströrelser har också svept över en rad länder i år, som Bangladesh, Kenya och flera andra afrikanska länder. I år genomfördes de första generalstrejkerna någonsin i Moçambique.
Trots repressionen och det extremt hårda förtrycket har det skett en uppgång i arbetarkampen i Kina sedan början av 2023. ”Kina upplevde en kraftig ökning av strejker och protester under första halvåret 2024, med över 719 kollektiva aktioner registrerade mellan den 1 januari och den 30 juni”, rapporterade Business Standard den 23 november.
Så visst börjar arbetarklassen komma tillbaka.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.