av Jonas Brännberg // Artikel i Offensiv
Diskussionen om läget i Sverige på Rättvisepartiet Socialisternas kongress blev en konkret bekräftelse på kongressdokumentets rubrik ”Arbetarklassen laddar upp”. Diskussionen var livligare och bredare än på länge och kryddades med direktrapporter och hälsningar från kampen.
Redan innan Elin Gauffin från Rättvisepartiet Socialisternas VU inledde punkten fick kongressen en hälsning från Ida von Rosen, aktiv i kampanjen ”Nej till nedskärningar på Haninges förskolor”. Hon rapporterade att kampen lett till att miljoner har återförts till förskolan och att barnpengen har höjts.
Elin betonade att vi befinner oss i en ny, spännande tid med snabba förändringar. Som exempel nämndes alla ”första-gången”: första gången med så länge innan regering 2018, första avtal som januariavtalet, första regering som fällts i mistroendevotum, första kvinnliga statsministern, första statsminister som fällts innan hon tillträtt…
– Vi ser också hur politiken av ”eftergifter för att hålla SD borta” har totalt misslyckats, nu har vi istället fått båda! Både försämrad LAS och en SD-statsbudget. Det finns inget parti som tillvaratar folkets intressen, därför har vi detta kaos och ingen tydlig majoritet bland partierna, sa Elin Gauffin.
Elin betonade hur antirasismen kommer att bli viktig framöver, men också hur vänsterorganisationen Enhedslistans valframgångar i Danmark hängde ihop med att de satte viktiga klassfrågor som bostäder och klimatet först, samt att Danmark har sett mer kamp från till exempel sjuksköterskor.
I Sverige lyste däremot kampen länge med sin frånvaro, förutom kampanjen Nej till marknadshyra, som spelade en avgörande roll i att fälla regeringen.
Kampen i Sundsvall blev en direktinjektion i kongressdiskussionen när LR-ombudet Therese Lindberg via länk gav en rapport om kampen (läs mer om kampen här).
Många av inläggen handlade om kamp på arbetsplatser i fackliga frågor. Petri Myllykoski från Stockholm, även fackligt aktiv inom Kommunal, pratade om skandalen att arbetsrätten har försämras under en S-MP-regering.
– Det sägs att förhandlingar handlar om att ”ge och ta”, men än har arbetsgivaren inte gett något. Omställningsbidragen betalas av arbetare med höjd studielånsränta. Precis som vi sett med den försämrade strejkrätten kommer försämringar att utnyttjas. Kapitalisterna betalar inget och har fått en massa godis. När fackledningarna sviker kommer arbetarkampen att komma underifrån.
Även Louise Strömbäck, fackligt aktiv inom Seko, och Lars Bjersing hade inlägg om arbetsplatsfrågor, LO:s historiska svek och den försämrade strejkrätten.
– De fyra förbund som sa nej till LAS-attacken skulle kunna spela en jätteviktig roll för att försvara arbetares rättigheter, och medlemmar i förbund som har röstat ja borde protestera högljutt, sa Louise.
Stefan från Timrå tog upp behovet att att lyfta fram en social bostadspolitik som alternativ till dagens högerpolitik, Vilgot om transpersoners rättigheter och Carina och Erland om de låga pensionerna.
Klimatet var en annan viktig del av diskussionen, där många pekade på att gemensamt för alla ”lösningar” idag är att kapitalets intressen inte får hotas, samt att de i längden är ohållbara eftersom de bygger på business as usual. Nya näringsministern Karl-Petter Thorwaldssons uttalande om att Socialdemokraterna ”älskar gruvor” pekar mot att gruvfrågan i Kallak lär bli en stridsfråga framöver.
Det var också fler inlägg som berörde ungas situation, debatten om kriminalitet och droger.
– Bostadbristen är extrem för unga. Jag har kompisar vars föräldrar har köpt lägenhet åt dem, men vad ska alla andra göra? Jag har tre jobb för att kunna betala hyran på 10,000 kronor i månaden, berättade exempelvis Isabelle Sundström.
I sin avrundning gav Mattias Bernhardsson från RS verkställande utskott fler fakta.
– Kriminalitet är en produkt av den svenska skolans förfall och stora klassklyftor – hela välfärdens förfall. 7 procent av barnen som har svenskfödda föräldrar är fattiga, men 43 procent av barnen är fattiga om minst en förälder är född utomlands.
– Det är upplagt för en fight-back i kommuner och regioner. Trots rekordöverskott på 55 miljarder fortsätter nedskärningar. Vi har redan sett hur mindre protester har kunnat vinna, som i Lund, Halmstad och Munkfors mot hälsoscheman.
– Socialister har en viktig roll att spela, både med vår politik, våra socialistiska lösningar och vår erfarenhet. Flera inlägg i denna diskussion har visat hur viktigt RS är för kamp och protester, avslutade Mattias Bernhardsson.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.