av Jonas Brännberg // Artikel i Offensiv
Ett utgångsbud av LO på 4,4 procent inför nästa års avtalsrörelse har skakat om i fackföreningsrörelsen. Med en inflation på närmare 10 procent är LO-ledningens utgångspunkt en kraftig lönesänkning för LO-förbundens medlemmar. Offensiv har talat med några LO-arbetare om deras tankar.
Ann-Christin Holmström, undersköterska Sunderby sjukhus:
– Det är ett fruktansvärt lågt bud som dessutom kommer att bli mindre när det är förhandlat och klart. Resultatet blir ett stort underskott i ekonomin för många arbetare och det kommer att drabba mig hårt som är både student och ensamstående.
– Jag arbetar extra som timanställd inom sjukvården för att få ett tillskott varje månad, men inflationen äter upp en stor del av detta. LO borde ha lagt ett bud i kronor som är i relation till de faktiska levnadskostnaderna just nu. Varför går man inte hårdare fram mot näringslivet är min fråga?
Petri Myllykoski, bussförare och fackligt aktiv i Kommunal avd 1:
– Det är skandallågt, men tyvärr blir man inte förvånad. I ett europeisk perspektiv är det väldigt lågt. IG Metall i Tyskland kräver 8,2 procent. Nederländska motsvarigheten till LO, FNV, kräver 14,3 procent. Så det är lite skillnad! Vi har ju redan de facto lönesänkningar. Vi får höra det klassiska om att ”ta ansvar”. Vad det betyder är att LO-medlemmar ska ta ansvar, inte LO-ledningen själva. Det är inte som att de har låga löner direkt.
– De menar att vi ska ta ansvar för inflationen, som inte har skapats av höjda löner. Vi har haft låga lönelyft – ÄNDÅ har inflationen dragit iväg. Det är rätt frustrerande att höra att lönerna är inflationsdrivande – fastighetsägare som vill höja hyran med 10 procent eller ICA-butiker som höjer matpriserna trots rekordvinster får aldrig frågan om att ”ta ansvar”! När företagsledare får frågan har de inte en tanke på att ”ta ansvar” genom att hålla tillbaka sina redan skyhöga ersättningar.
Vad säger dina kollegor?
– De är frustrerade, de vill att vi ska få kompensation NU, och vårt avtal går ju ut först i september 2023. Prisökningar slår jättehårt mot de som har minst marginaler, de som kommit in sist i ”systemet”. De tvingas ofta bo i de dyraste hyresrätterna eller köpa dyra bostadsrätter i brist på alternativ. Och nu stiger både hyror och räntor.
– LO har ju pratat om låglönesatsning, men frågan är om det kommer att gälla oss – vi har ju inte höga löner, men inte de lägsta heller.
Många fackliga verka missnöjda, men var och en på sin kant. Varför går man inte ihop och skapar opinion tillsammans för att LO måste ändra kurs?
– Det är absolut det som behövs, men tyvärr är vänstern rätt svag och oorganiserad. Ilskan finns på golvet, men många tror inte att man kan rubba ledningens kurs. Det är därför det behövs en alternativ kämpande strategi att samlas kring.
– Inför avtalsförhandlingarna om bussavtalet har jag skrivit en motion om att vi ska kräva att lönerna inflationsskyddas – att de räknas upp varje kvartal med inflationen. Ett sånt system finns i andra länder, till exempel i Belgien. Vi måste kräva full kompensation för inflationen!
Ett viktigt initiativ till att ena de som vill ta kamp är Seko klubb 111:s initiativ till demonstrationer den 19 november och 9 december under rubriken ”Det är dags att säga ifrån! – Kamp för reella lönehöjningar” (läs mer här). Under Nej till Marknadshyras välbesökta stormöte bjöd Sekos Jannis Konstantis in till demonstrationen:
– Vi blev förbannade över situationen. Demonstrationerna är bara början. Arbetsgivare säger indirekt att vi arbetare skapar inflation. Men det är tvärtom – de skapar alla problem, deras högerpolitik skapar problemen. Vi kan inte acceptera det, vi kan inte leva så här.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.