av Anders Wemmert & Robert Bielecki // Artikel i Offensiv
Blockaden mot ryska varor och ryska fartyg som inleddes den 28 mars av Hamnarbetarförbundet och som Transportarbetareförbundet anslöt sig till 1 maj är bruten.
Arbetsgivaren Svenska Hamnar hotade i en skrivelse till Hamnarbetarförbundet den 27 april att stämma facket för olovlig blockad om man inte avbröt blockaden. Svenska Hamnar vill att alla eventuella blockader och sanktioner mot ryska varor och fartyg ska beslutas av regeringen och/eller EU. Arbetarstyrda aktioner tolereras inte.
Fredagen den 6 maj var Hamnarbetarförbundet och representanter för Svenska Hamnar kallade till Arbetsdomstolen för förhandlingar.
Hamnarbetarförbundet ansåg att sympatiblockaden ska ses som just en facklig sympatiaktion eftersom man fått en begäran om stöd av den ukrainska fackföreningsrörelsen, medan Sveriges Hamnar menar att blockaden istället ska bedömas som en politisk manifestation av symbolisk karaktär. Därför är blockaden enligt arbetsgivarparten olaglig och måste stoppas.
Enligt Hamnarbetarförbundet är alla aktioner som kan stödja kollegornas kamp mot den ryska invasionen berättigade sympatiåtgärder.
Resultatet av ”förhandlingarna” i Arbetsdomstolen blev att Hamnarbetarförbundet avblåser sin blockad i förtid fredagen den 13 maj. Inför hotet om stämning och böter tvingades Hamnarbetarförbundet att backa. Transportarbetareförbundets blockad fortsätter dock fram till och med maj månads slut i första hand. Nu finns det stor risk att arbetsgivarna går vidare och även stämmer Transportarbetarförbundet.
Offensiv fick en intervju med Henrik Collvin, ordförande för Hamnarbetarförbundets avd 30 i Malmö.
Vad händer nu efter att blockaden blir kortare än tänkt?
– Det är inte klart ännu hur vi tänker agera. Det pågår diskussioner.
Hur blir det om ni skulle tvingas att lossa ett ryskt eller ryskägt fartyg efter den 13 maj? Transports blockad pågår ju då?
– Vi sätter den fackliga solidariteten främst och kommer inte att lossa något fartyg som är satt i blockad av Transportarbetareförbundet.
Hamnarbetarförbundets och Transportarbetareförbundets blockad är ett bra exempel på hur kampen mot kriget i Ukraina kan föras. En stark antikrigsrörelse initierad av arbetarrörelsen och dess organisationer styrd av arbetarna själva måste byggas upp.
Rättvisepartiet Socialisterna och Offensiv deltog i solidaritetsmanifestationen utanför Arbetsdomstolen (AD) i Stockholm den 6 maj för att visa vårt stöd till Hamns kamp. Vi passade också på att prata med Hamnarbetarförbundets förbundsordförande Martin Berg:
Vad tänker du kring att Svenska hamnar stämmer er?
– Det är lite overkligt, men samtidigt är det dagens verklighet. Det är viktigt för oss att det blir ett ställningstagande här idag utanför AD.
Hur tror du utfallet av domen blir?
– Det är mycket som står emot oss såklart. Det har varit svårt att ta fram allt vi behöver rent juridiskt till idag, har gått kort tid sedan beskedet kom om stämning. För arbetsgivarna handlar det väl om pengar – men vad är ukrainska liv värda då?
Domen kom samma dag och innebar att stämningen dras tillbaka, men i gengäld kortas blockaden från den 31 maj till 13 maj (alltså två veckor kortare).
Arbetsgivarna har tydligt tagit ställning för krigsprofiter – som kapitalet alltid gör. Så länge vinsterna rullar in och ökar kan vad som helst offras.
RS och Offensivs hållning har hela tiden varit: varken Putin eller Nato. Det är globala arbetaraktioner – strejker, blockader med mera – som kan stoppa kriget.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.