Arbetsplatsolyckorna: Arbetare dör, straffen uteblir

Högerpolitiken gör arbetsmiljön och arbetares säkerhet till en stapel i kvartalsrapporten (Foto: Arbetsmiljöverket / Mia Åkerström).

av Raymond Stokki // Artikel i Offensiv

Arbetsplatsolyckor med dödligt utfall ökar fortfarande. Med ökningar under pandemin håller en negativ trend i sig, och dessutom ökar antalet anställda som mördas på jobbet. Samtidigt uteblir straffen, arbetare kommer inte hem från jobbet, och företagen kommer undan. Högerpolitiken är en drivande faktor i denna negativa spiral.

Under pandemin rapporterades det om hur arbetsplatsolyckorna och dödsfall på grund av jobbet ökade. Då lyftes pandemin fram som en bidragande faktor. Men siffrorna håller i sig: År 2019 dog 29 personer på jobbet, 2021 hela 48 personer och ifjol dog 49 personer. Siffrorna är från Arbetsmiljöverket, där interner och elever räknas in, även om det inte handlar om förvärvsarbete.
Värre än tidigare är även att fler har omkommit på jobbet på grund av att de har mördats. Förra året mördades fyra personer på jobbet. Bland annat har Arbetsmiljöverket larmat om hot och våld på LSS-boenden. Men tydligt är att kvinnodominerade yrken eller välfärdsyrken är överrepresenterade i statistiken på mord.

Arbetare dör alltmedan straffen uteblir. Ungefär 220 personer har mist livet på jobbet mellan 2017-2022. I slutet av januari i år presenterade tidningen Arbetet en undersökning som visade att av dessa 220 dödsolyckor är det endast ofattbara 16 fall som har fått rättsliga påföljder.
Men det är även extremt få fall som ens har prövats i domstol. Åtta fall har avgjorts i domstolar, varav sex fall blev till fällande domar för arbetsgivaren. Resterande tio fall är strafföreläggande, vilket innebär att den ansvariga för arbetsmiljön har godkänt åklagarens bot.
Byggbranschen har varit bland de mest förolyckade branscherna där arbetsplatsolyckor dock sjönk rejält under början av 2000-talet. Dessvärre har de senaste 13 åren sett en ökning av antalet olyckor.
Samtidigt har facket Byggnads de senaste åren fått föra en hård kamp mot osäker arbetsmiljö, då villkoren har pressats av byggföretag och fastighetsägare som duckar säkerheten med att stapla underentreprenörer eller använda svart arbetskraft.

Högerpolitiken gör arbetsmiljön och arbetares säkerhet till en stapel i kvartalsrapporten genom att exempelvis pressa ner priser i upphandlingar och dumpa löner med oseriöst svartarbete, eller att allmänt hetsa till ett farligt och osunt tempo genom nedskärningar och ”effektiviseringar”. Helt enkelt; när färre ska göra mer så spricker det någonstans – det är ohållbart. När ägarnas vinster är det viktigaste tummas det på säkerheten.
Det blåbruna samarbetet runt regeringen är arbetarfientlig och antifacklig. Tidigare har det diskuterats om att skyddsombud inte ska få utses eller tillhöra facken, och istället för regionala skyddsombud vill högern ha arbetsmiljöinspektörer.
Det är självklart att de som har minst makt, det vill säga de anställda, måste få ha kontrollen över de som inspekterar säkerheten i arbetsmiljön. Dock behövs fortfarande en samhällsägd kontrollfunktion så som Arbetsmiljöverket. Men samma höger som vill ha bort facket från arbetsplatserna har även strypt resurserna till Arbetsmiljöverket.

Det är kamp från arbetare som behövs för en säker arbetsmiljö och framtid där alla får komma hem efter jobbet. Men det är även brännande tydligt att den enda permanenta lösningen i förlängningen är att skrota det ekonomiska systemet som bygger på vinstintresse för att stoppa press och stress.
Vårt behov är inte att gå till jobbet för att riskera livet – vårt behov är att kunna leva.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer. Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!