av Johan Sand, narkos- och intensivvårdssjuksköterska // Artikel i Offensiv
Redan våren 2020 krävde Vårdförbundet och Kommunal att vårdpersonal som har smittats och fått covid-19 efter arbete med covidsjuka patienter och vårdtagare skulle få sin sjukfrånvaro klassad som arbetsskada.
Kravet som framförts till arbetsgivarorganisationen Sveriges kommuner och regioner (SKR) från Offentliganställdas förhandlingsråd gick ut på att alla vårdanställda som har fått covid-19 och själva arbetat i covidvården per automatik skulle räknas som arbetsskadade från första dagen.
I nuläget krävs att symtomen/besvären som orsakar sjukfrånvaro ska ha varat i över 180 dagar för att covid-19 ska klassas som arbetsskada. Redan våren 2020 sade socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi att regeringen skulle se över möjligheten att inkludera covid-19 som en arbetsskada, men ännu har så inte skett.
I höst ska en utredning tillsättas gällande förändrad lagstiftning för att möjliggöra arbetsskadeersättning från första dagen. Men i nuläget gäller även fortsättningsvis att 180 dagars sjukdom måste ha förflutit innan arbetsskadeersättning kan börja betalas ut. Skillnaden är att arbetsskadeersättning ofta är högre än sjukersättning.
I början av november 2020 redovisade Vårdförbundet att närmare 2,000 av dess medlemmar hade anmält covidsmitta som arbetsskada.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.