av Louise Strömbäck
Argentina har en lång historia av kvinnokamp, och sedan år 2005 har en stark kamp för rätten till abort pågått. Vid sju tillfällen har lagförslag om legalisering av abort debatterats i parlamentet, och nu ser det ut som att aborträtten faktiskt kan vinnas.
I 14 år har en nationell kampanj för rätten till laglig, säker och gratis abort förts i Argentina. Den argentinska kvinnorörelsen Ni una menos kämpar inte bara för kvinnors rättigheter, utan är dessutom antikapitalistisk och antirasistisk och kan därmed ena olika grupper mot samma fiende.
Både kvinnokampen och arbetarkampen har vuxit sig starkare i Argentina under de senaste åren.
I juni 2018 togs lagförslaget om legalisering av abort upp i parlamentets underhuset, något som tvingats fram av de starka påtryckningarna från kvinnorättsrörelsen. Underhuset röstade till slut ja till en legalisering, vilket var en enorm seger. Men när beslutet gick upp i senaten röstades det ner under starkt inflytande av religiösa organisationer.
Nu läggs ett nytt förslag fram om fri, säker och gratis abort, där abort skulle tillåtas till och med den fjortonde graviditetsveckan. Idag tillåts abort enbart då det skett en våldtäkt eller om kvinnans hälsa är i fara. Skulle det nya lagförslaget gå igenom skulle det innebära en enorm förbättring av kvinnors rättigheter i Argentina.
Bakom lagförslaget, både förra året och i år, ligger en gräsrotsrörelse. Det är aktivister själva som skrivit lagförslaget och introducerat det för parlamentet. En av de som utarbetat lagförslaget är advokaten Monica Menini, som bland annat sade under en presskonferens att ”det är en fråga om mänskliga rättigheter” och ”det är en fråga om sociala rättigheter.”
Det är en utmärkt sammanfattning av vad rätten till abort innebär för kvinnor; rätten till ett värdigt liv, rätten att fatta beslut om sina egna kroppar, rätten att få existera på samma premisser som männen.
Som alla vet innebär inte ett abortförbud att inga aborter genomförs. Istället utförs osäkra aborter som kan leda till allvarlig sjukdom eller död. Varje år läggs tusentals, framför allt fattiga, kvinnor in på sjukhus på grund av komplikationer efter att ha gjort abort på olagligt vis.
Människorättsorganisationer beräknar att upp till en halv miljon aborter utförs varje år i hemlighet. Dessa kvinnor riskerar fängelsestraff om de blir påkomna.
Även kvinnor som egentligen har laglig rätt att göra abort idag blir på olika sätt ändå nekade det. En 11-årig flicka som blivit våldtagen av sin farmors partner och blev gravid skulle egentligen haft full rätt att få göra abort, men blev ändå nekad av läkare som hittade en massa ursäkter. Till slut tvingades flickan genomgå ett akut kejsarsnitt, något väldigt traumatiskt och ingenting en 11-åring som redan är traumatiserad ska behöva genomgå.
Det här är åttonde gången som ett lagförslag som legaliserar abort presenteras. I år är det dessutom parlamentsval i Argentina, och det mest logiska och populistiska för politikerna skulle vara att rösta igenom lagförslaget för att vinna röster. Rörelsen för en legalisering av abort är enorm och har ett stort stöd bland befolkningen.
Att abort kommer att legaliseras i Argentina är många säkra på, frågan är bara när. Om en omröstning sker i parlamentet i år finns det en god chans att det röstas igenom, men skulle det inte gå igenom kommer rörelsen inte att ge upp, utan kan kanske till och med bli ännu större och starkare.
Kampen underifrån i Argentina är en förebild för rörelser i hela världen. De som kämpar i Argentina vägrar ge upp och de drar lärdomar från tidigare kamptillfällen. Tack vare den starka kampen kommer abort förr eller senare legaliseras i Argentina.
Den 29 maj genomförde facken i Argentina dessutom en ny massiv generalstrejk mot regeringen Macris förödande åtstramningspolitik, som kastat ned rekordmånga, 14 miljoner av landets invånare, i fattigdom.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.