Efter besked det avbröts ockupationen. Men detta innebär också att trycket på landstingsledningen försvagas och har orsakat en spricka gentemot de doroteabor som i snart två månader har ockuperat sjukstugan i grannkommunen.
Ockupationen i Åsele har handlat om att landstinget dragit in ambulansen i kommunen och ersatt den med en s k akutbil. Problemet är att akutbilen inte kan transportera patienter. Enligt landstingets egna beräkningar skulle detta leda till att Åsele kommun skulle få de längsta väntetiderna på ambulans i hela landet.
Nu lovar man att en ny och bättre akutbil ska sättas in från och med den 2 april. Den nya bilen kommer att vara lika stor som en ambulans. Den kommer att kunna transportera patienter till sjukstugan eller till mötande ambulans. Men den kommer bara att arbeta inom kommunen.
Detta är en tydlig eftergift från landstingets sida och ett bevis på att protesterna i Åsele har lönat sig. Men det är samtidigt en försämring jämfört med en fullvärdig ambulans.
I Dorotea har sjukstugan ockuperats i snart två månader i protest mot att akutplatserna vid sjukstugan dragits in. När åseleborna också inledde sin ockupation innebar det att trycket på landstinget ökade betydligt.
Det har också funnits uppgifter om att ockupationerna skulle kunna spridas till fler platser. När nu ockupationen i Åsele avbryts innebär det att ockupanterna i Dorotea blir ensamma.
De första kommentarerna från Dorotea har också präglats av besvikelse och upprördhet över att den gemensamma aktionen mot landstingets nedskärningar har avbrutits.
– Våra gemensamma krav var akutvårdsplatser i Dorotea och ambulans i Åsele. Det har vi inte fått, sa Simone Granberg till SVT:s Västerbottensnytt den 19 mars.
Ockupanterna i Dorotea är fast beslutna att fortsätta sin ockupation. De förtjänar och behöver allt stöd för detta. Den eftergift som landstinget har gjort motsvarar bara en liten del av årets nedskärningsprogram på 150 miljoner kronor. Det finns också planer på att skära ned ytterligare 150 miljoner kronor per år under de kommande tre åren.
Det finns all anledning att sprida protesterna från Dorotea till andra delar av länet. Inte minst till Umeå och Skellefteå där stora nedskärningar av vårdplatser på sjukhusen hotar.
RS Västerbotten