av Cesar Andersen Lindholm
”Västmanlandsfallet” mot jägarprofilen Karl Hedin har ägt rum i Västmanlands tingsrätt i Västerås och hade pågått i totalt 6 dagar när den sista rättegångsdagen nådde sitt slut strax innan klockan 16 den 5 mars. Utfallet av den här rättegången kan bli historiskt för Sveriges växande jaktindustri, och därför hade både djurrättsaktivister och jägare dedikerat sin förmiddag denna dag till att visa sitt stöd för respektive sida.
Vi var åtta på plats när tingsrätten öppnade klockan 08:30 den 5 mars. Majoriteten var från Västerås-baserade djurrättsorganisationen Djurens Revolt, men även aktiva inom Djurfront var där. En stor banderoll och skyltar med antijakt-budskap hölls upp, med rubriker som ”Stoppa jakten” och ”Låt djuren leva i fred”.
För att hedra de som har fallit offer för jägare hade vi ett tänt blockljus och några rosor på trottoaren framför vår formation. Vi stod på andra sidan vägen från Karl Hedin-supportrarna utanför tingsrätten. De var också åtta till en början, var och en med en hund vid sin sida och, till skillnad från oss, alla utan munskydd.
Förhoppningen var att stå där när Karl Hedin kom för att han skulle se motståndet, men förutsägbart nog tog han bakvägen in till tingsrätten den här dagen. De flesta från den andra sidan lämnade bara minuter efter rättegångens början kl 9.00.
Åklagarsidan yrkade för första gången på en dom för Karl Hedin (och medbrottslingen) – minst 6 månaders fängelse.
Utfallet av Västmanlandsfallet, eller ”Jaktbrottshärvan” som den även kallats, kommer att betyda antingen en stor förlust eller en stor vinst för jaktindustrin. Det för vidare debatten om hur långt vi är berättigade att gå i vårt utnyttjande av djur, och om dödande för nöje verkligen är något som ska få ha en plats i samhället. Men framför allt hur tolererat det ska få vara med hat och tyranni gentemot en annan ras.
Ett vanligt argument från dem som står på Hedins sida i debatterna är att vargfrågan också är krigförande mellan storstad och landsbygd då vargattacker endast drabbar folk som bor på landet. I verkligheten är dock antalet vargattacker mot människor väldigt få, och de gånger detta faktiskt sker är vargar trots allt vilda djur som kämpar för sin överlevnad.
Jag intervjuade folk i Västerås stad om vad de tycker om vargfrågan samt åtalet mot Karl Hedin:
– Det här måste vara en sjuk människa. Hat som det här ska absolut inte få ha en plats i vårt samhälle, säger en anonym kvinna.
Likt alla andra jag har pratat med delar statsvetare Faris Henry Gergis hennes åsikt, och efterliknar Karl Hedins åsikter vid dem av en av Sveriges farligaste nazistgrupper: ”Ta NMR till exempel – vad är skillnaden? Det är ju ett extremistbeteende”. Han misstänker att Karl Hedin och andra vargjägare har ett sånt hat mot vargar för att de ser dem som konkurrenter till byten, men menar att det är helt obefogat då det idag inte finns något behov för att jaga som människa.
När jag frågar vad man kan göra för att stoppa eller minska mängden jakt i allmänhet i Sverige svarar Kajsa Kalméus att man borde låta organisationer som är emot det ta större plats, ”och i vissa fall även lagstifta såklart”. En annan person jag pratat med tror att man helt enkelt måste lära folk vad som är rätt och fel:
– Man får bara försöka inpränta i folk – på samma sätt som man har inpräntat jämlikhet i folk – att det inte är okej att ta livet av andra varelser för vårt eget nöjes skull.
Men när jag frågar om vad som skulle kunna vara bakgrunden till viljan att döda är Västerås-borna helt i det blå.
– Jag har faktiskt ingen aning. Jag får inte ihop den här naturupplevelsen med att man plötsligt tar livet av någon. Jag får inte ihop de bilderna. Så jag kan inte svara på den frågan, säger en av de intervjuade.
Domen i Västmanlandsfallet kommer att meddelas fredag den 19 mars, och då kan vi bara hoppas på det bästa. Kampen mot jakt och för djurens rättigheter i allmänhet borde gå hand i hand med den för socialism. I framtiden är det viktigt att vi organiserar oss ytterligare för djurens rättigheter, och strävar mot en värld där inte bara människor, utan också djur, kan leva i fred och utan förtryck.
VEM ÄR KARL HEDIN?
Karl Hedin, 71, är allmänt känd som entreprenör och en av Sveriges största privata skogsägare, men sticker inte under stol med att hans största hobby är jakt för nöje. Just vargfrågan är ett mycket diskuterat ämne i Sverige – inte minst sedan den omskrivna Södertörnsvargen sköts för två år sedan – och även Hedin har starka åsikter om detta; han pratar nämligen ofta om att han vill utrota vargen. Den 30 oktober 2018 häktades han vid misstanke om olaglig vargjakt, och i och med åtalets utveckling har också misstanke om förgiftning av varg blivit del av samma åtal.
Den 26 oktober 2018 ska Karl Hedin och en jaktkollega ha begett sig ut i Surahammars kommun med syfte att döda varg, vilket är speciellt olagligt då vargen är fridlyst. Huvudbevisningen för detta är ett avlyssnat telefonsamtal i vilket Hedin säger att han skjutit ”gråben” den dagen. Brottsrubriceringen för det är grovt jaktbrott. Den andra delen av åtalet gäller förberedelse till grovt jaktbrott, och ska ha pågått under en längre period, från 2013 till och med hans häktande i oktober 2018.
Det innefattar hanterandet av det förbjudna giftet Karbofuran, som han ska ha gett till ett par för att de skulle blanda ut det i köttfärs och lägga ut som bete i ett skogsområde där varg fanns. Kvinnan i paret hade själv tipsat polisen om brottet och varit till stor hjälp i början av utredningen, endast för att sedan hoppa av och senare själv bli misstänkt för medhjälp till brottet. Utöver dessa två brott misstänks Karl Hedin och jaktkollegor även för att vid flera andra tillfällen ha jagat varg samt lodjur olagligt.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.