av Anders Wemmert // Artikel i Offensiv
Den pågående ekonomiska krisen används av kommuner i Skåne och Region Skåne för att förbereda eller redan genomföra stora nedskärningar.
SKR (Sveriges Kommuner och Regioner) säger att det fattas minst 20 miljarder kronor i form av uteblivna statsbidrag för att hålla välfärden på nuvarande nivå inför det kommande året.
Oavsett vilka politiska koalitioner som styr basunerar man i Skåne ut samma budskap: ”Vi måste spara, det finns inte ekonomiskt utrymme till satsningar på välfärden”.
Malmö Stad, som styrs av S, MP och L, planerar besparingar på närmare 500 miljoner kronor. Av dessa ska 200 miljoner kronor sparas i skola och förskola, vilket motsvarar 400 heltidstjänster inom skola och förskola.
Ungefär 90 miljoner kronor ska sparas i grundskoleverksamheten, 50 miljoner kronor i förskolan och 64 miljoner kronor i gymnasie- och vuxenutbildningen. Och detta är inte hela vidden av besparingarna. Malmö Stad har ovanpå dessa ett generellt årligt sparbeting på 1,6 procent av totalbudgeten.
Den 22 november demonstrerade därför cirka 300 personer utanför Malmö Stadshus mot de planerade besparingarna inom skolan och förskolan.
Lund styrs av en koalition av S och M med stöd av V. I Lund är budgeten ännu inte spikad, men det finns även här ett rullande årligt besparingsprogram.
Inför budgetåret 2023 är målet att få ett ekonomiskt överskott på 157 miljoner kronor. Om detta mål ska nås krävs det stora besparingar i kommunens verksamhet. Det kommer att drabba välfärdens verksamheter. Minskad personalstyrka samt större barngrupper och skolklasser hotar. I kommuner som styrs av M och SD ensamma eller i koalition med andra partier väntar naturligtvis också besparingar.
Vad gäller sjukvården, som bedrivs av Region Skåne, är situationen densamma som i kommunerna.
Region Skåne styrs efter valet av en koalition bestående av M, KD och L som budgetsamarbetar med SD. Åratal av nedskärningar och privatiseringar har lett till en närmast katastrofal situation för sjukvården, patienterna och de anställda inom sjukvården.
Under tre år i rad har Region Skåne inte gett sjukhusen de pengar som man har behövt för att kunna ge samma vård som året innan och som redan då inte räckte till på långa vägar.
Vårdgarantin, som ska garantera patienter rätt till vård inom 90 dagar uppfylls, endast till 40 procent i regionen.
Under 2021 genomfördes endast var tredje canceroperation inom rekommenderad tid – sämst i landet.
Operationer ställs in och skjuts på en obestämd framtid på grund av personalbrist. Akutmottagningarna blir till vårdavdelningar på grund av platsbrist och personalbrist på andra avdelningar. Här sticker akutmottagningen på Helsingborgs lasarett ut. Patienter har avlidit på akuten i väntan på hjälp på grund av resursbrist.
Vårdköerna som redan innan pandemin var långa (cirka 21 000 personer stod i vårdkö) är nu ännu längre. Idag står över 50 000 personer i kö i väntan på vård.
Nu måste kampen mot nedskärningarna inom välfärden ta fart. En bra början var manifestationen mot Tidöavtalet i Malmö den 27 november. Vårdanställda protesterade mot de försämringar av sjukvården och allas rätt till likvärdig vård som Tidöavtalet innebär.
Det planeras redan nu en ny manifestation mot Tidöavtalet den 10 december.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.