Avkriminalisera inte sexköp, RFSL

All fakta pekar på en tydlig sak: när sexköp avkriminaliseras/görs lagligt ökar utnyttjandet av kvinnor. Legalisering medför ökad människohandel, ökad efterfrågan (Foto: lauren rushing / Flickr CC).

av Åsa Karlsson // Artikel i Offensiv

Som första land i världen införde Sverige 1999 en sexköpslag som gjorde det olagligt att köpa sexuella tjänster, som ett sätt att minska prostitutionen genom att fokusera på kunderna och på de som tjänar på prostitutionen. Man ville också ge en tydlig signal om att köpa sex är ett brott. Nu vill organisationer som RFSL och Amnesty luckra på lagen.

Lagen ska tjäna som ett vapen mot trafficking, människohandel, hallickar och andra som blir rika på att exploatera de som utför sexuella tjänster. Lagen vill ge stöd till de som vill sluta, utan att bli dömda. Omdebatterad och omdiskuterad, en del i det internationella ”krig” som pågår mellan de som tjänar oerhört mycket pengar på sexindustrin och som ligger bakom olika lobbyorganisationer som vill att prostitution ska ses som vilket arbete som helst. 
De som vill att alla lagar ska avskaffas kring köp och försäljning av sexuella tjänster, och de som ser hur kapitalismens mörker sträcker sig överallt. Vissa blir rika på andras kroppar, liv och hälsa.
I Sverige är det runt 10 procent av alla män som själva säger sig ha köpt sex. I Umeå har polisen jobbat mycket med razzior och märkt hur vanligt det är; mycket värre än de trodde. Poliser har förändrats i sin syn på prostitution genom att dagligen komma i kontakt med kvinnorna och deras sexköpare. De ser det inte längre som ”två vuxna som gör upp om en tjänst”. De konstaterar ”att köpa sex är ett övergrepp, oavsett hur du behandlar kvinnan”.

De som åker fast har många ursäkter. De ser sig som snälla som gör något bra, hjälper en kvinna överleva eller menar att det är bättre att köpa sex än att våldta – helt absurt, men så rättfärdigar sig en del. Ofta oerhört egocentriska; så fort de har åkt fast tänker de aldrig på hur kvinnan mår, enbart på familj, arbete och hur synd det är om dem själva. 
Tyvärr är det låga straff: böter, samhällstjänst eller som mest ett års fängelse. Att köpa sex av minderårig kan ge två års fängelse. Få åker fast och de flesta kan köpa sig fria utan rättegång.
Sedan lagen infördes har några andra länder också antagit liknande lagar. Men Tyskland (år 2002) och Nederländerna (år 2000) har istället legaliserat prostitutionen och infört regler för hur den får gå till. Sexarbetare skulle genom att få anställningsbevis få tillgång till välfärdssystemet, pension, arbetslöshetsersättning och hälsoförsäkring. De skulle betala skatt och i Nederländerna förbjöds gatuprostitution helt.
I Dortmund konstaterar en socialarbetare bittert att det blev ett fiasko. Tyskland har blivit centrum för människohandel och trafficking, där de allra fattigaste och desperata kvinnorna som har lovats ett bättre liv i Europa av människohandlare snart finner sig tvingas ha sex för så lite som 5 euro. Nästan inga har fått anställningskontrakt och står fortfarande utanför välfärdssystemet. 

Svenska män åker till Tyskland eller Thailand och köper sex. Den svenska lagen borde gälla i hela världen. Då skulle deras köp av prostituerade vara kriminellt, även om det skedde långt bort från Sverige.
Socialarbetare, polis och forskare som har frågat dem som är i prostitution om de skulle haft sex med köparen utan att denne hade utlovat ersättning har alla fått ett bestämt nej till svar. Köp av sex innebär att en person som vill ha sex köper sig ett samtycke av en annan person som egentligen inte vill ha sex. 
Att köpa sig tillgång till en annan människas kropp handlar om att utnyttja någon som befinner sig i underläge eller beroendeställning. Den som köper en annan människa kan inte säkerställa att denna inte lever under hot och tvång. 

Den 18 oktober var det EU:s anti-traffickingdag, då man vill visa enighet inför den organiserade brottsligheten. Men inom EU har man olika syn. I Tyskland är det ”kunder som köper sex”, i Frankrike betalar sexköparen ”för våldtäkt”. Frankrike beräknas ha cirka 35 000 prostituerade, jämfört Tysklands minst 400 000 – troligen ännu fler. 
En av många anti-traffickingorganisationer som kämpar mot den starka sexlobbyn är Foundation Scelles. I sin senaste rapport Sexual exploitation, New challenges, new answers (5th Global report) lyfter man fram migranters särskilt utsatta situation, internets ökade påverkan och makt på sexindustrin, samt barn och ungas ökade sårbarhet. 
Människor som flyr krig och fattigdom blir utnyttjade och utsatta för tortyr och sexuellt utnyttjande, tvångsprostitution, tvångsäktenskap och krigsvapen som sexslavar. Kriminella nätverk och personer utnyttjar situationen. 

Folkhälsomyndigheten lyfte 2019 fram hur barn och unga exploateras sexuellt. Dejtingappar flyttar fram gränserna och prostitution görs legitimt, normaliseras.
Hur kan då organisationer som Amnesty International ta ställning mot de som kämpar för mänskliga rättigheter? De menar att lagar spiller över på de redan förtryckta, att det är en komplex fråga, att lagstiftning påverkar fattigdom, könsdiskriminering och förtryck av andra grupper, men att vägen inte är att kriminalisera kontext i vilken ofta redan marginaliserade människor lever sina liv. Istället ska stater kämpa för grundläggande ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter för alla. Rätt till jobb, utbildning och sociala trygghetssystem.

Även RFSL vill avkriminalisera sexköp, eller ”reformera” den som de menar. De ordnade även så att ”fuckförbundet”, som ”kämpar” mot ”den svenska skildringen angående sexköp”, kunde ha sin konferens i Sverige i slutet av september!
RFSL:s förbundsordförande Sandra Ehne skrev på sin hemsida i slutet av september att ”Vi ser hur vår kriminaliserande lagstiftning stigmatiserar och skapar stora svårigheter och är glada över att den diskuteras och problematiseras”.
Amnesty International menar att genom att respektera, skydda och uppfylla dessa rättigheter samt ge stöd till de som vill sluta sälja sex, kommer ingen att sälja sex för försörjning eller överlevnad. Den svenska sektionen reserverade sig. Ingen har undersökt hur lagen fått konsekvenser i Sverige, ingen har frågat de berörda, ingen har lyssnat på dem, menar man. De vill ha en utredning som fokuserar på de som säljer sex. 
Amnesty fastnar därför att de enbart vill arbeta ”inom ramarna”. Liksom en del andra ideella organisationer försöker de förbättra vissa bitar genom reformer och lagar, utan att på allvar utmana makten.

Den cyniska människohandeln gynnas av pengar från köparen. Prostitution är grunden för trafficking, den främsta grunden till att trafficking existerar. Den svenska sexköpslagen signalerar viktiga värderingar och är ett vapen mot sexhandeln. Allas rätt till liv, frihet och personlig säkerhet kränks grovt av människohandeln.
Det ligger mäktiga ekonomiska intressen bakom sexlobbyn, hallickar, bordellägare, organiserade ligor – alla tjänar de på att prostitution normaliseras, legaliseras och döps om till ”sexarbete”. 
Legalisering medför ökad människohandel, ökad efterfrågan. Det gäller att se igenom dimridåer av ”radikalitet” och se vilka som tjänar de stora pengarna, se vilka som tjänar på en social och ekonomisk ojämlikhet.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer. Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!