Av Jonas Brännberg // Artikel i Offensiv
Sveriges Lärare är ett av de många fackförbund som ska förhandla om nya kollektivavtal under våren. Efter förra årets tuffa utfästelser från en ny ledning för Sveriges Lärare blev resultatet tunt. I år är tonläget lika högt, frågan är om det kommer att omsättas i strid för ett avtal som ger verklig förändring.
– Tilltron till förhandlingar med vår huvudman är nära noll. Ingenting blir bättre. Och år efter år med tandlösa avtal som ska bygga på tilliten till en huvudman som aldrig håller sitt ord…ja det ger lärarkår som snart skiter i vad som skrivs, säger Therese Lindberg, stridbar lärare i Sundsvalls kommun.
Även Sveriges Lärare vittnar i rapport efter rapport om det akuta läget. De största nedskärningarna sedan 90-talet ger en arbetsmiljö under all kritik.
Var femte lärare jobbar övertid, ofta obetalt. Över hälften av lärarna och förskollärarna arbetar ofta under en ohållbar arbetsbelastning och att tre av tio är på bristningsgränsen för vad de orkar. Av dessa anledningar är reglerad arbetstid liksom förra året ett huvudkrav.
I praktiken handlar om det minskad undervisningstid för att få balans mellan planering, undervisning och annat arbete och krav på mindre elev- och barngrupper.
Sveriges Lärare kräver också vetorätt mot dokumentationskrav utöver vad lagen kräver och avsatt tid för kontinuerlig och individuellt fortbildning som läraren själv har inflytande över.
Sveriges Lärares lönekrav är luddigt. De kräver att “lärares relativlöner kraftigt stärks” vilket måste tolkas som att kravet är mer än alla andra. Det är förstås välkommet att SL:s ledning har höga ambitioner men ur ett strategiskt perspektiv är kravet problematiskt. I en strid och kanske även strejk för högre löner är allmänhetens stöd avgörande, speciellt inom offentlig sektor där arbetsgivaren faktiskt inte förlorar pengar på en strejk utan tvärtom sparar pengar. Att då säga att “vi ska ha mer än er” kommer inte öka solidariteten bland andra arbetargrupper. Bättre vore att sätta ett krontalskrav, till exempel 5 000 kronor mer i månaden, och koppla detta till ökade boendekostnader, matpriser och så vidare.
Sveriges Lärares ordförande Anna Olskog säger att hon är “stridslysten” inför avtalsrörelsen och det är det säkerligen många lärare som hoppas.
I en debattartikel i Sveriges Lärare uttrycker 444 lärare sin oro över att fackledningen inte kommer att vara beredd att strejka. “Vi kräver regleringar … med ett konkret tak för undervisningstiden. Att få igenom det kommer att kräva sin kamp. Men vi är redo. Vi är många medlemmar som är beredda att kämpa för ett återupprättat läraryrke … Men då måste ni däruppe ta ert ansvar..”
– Tilltron till huvudman men även tilltron till den fackliga kampen, och typ avtal är låg, göra det verklig skillnad i praktiken? Vi fick ju hårdare skrivelser i avtalet sist, men det är så mycket systemfel att det drunknar i alla vardagssysslor, säger Lina Westerlund, lärare i Stockholm och medlem i Socialistiskt alternativ.
Förändringar i avtalet som innebär en verklig förändring kommer att kräva strejker och inte ens det räcker. Dessa måste kombineras med massiv mobilisering av alla medlemmar och allmänhet inför och under en strejk, det visar Vårdförbundets strejk från förra året.
Nu gäller det för alla Sveriges Lärarens medlemmar att pressa på för en sådan verklig kamp.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.