Lönedumpning och antifacklig hållning är lika mycket Ikea som bokhyllan Billy. Nu har det åter avslöjats att Ikeas varor i Sverige och resten av Europa transporteras av bolag som ägnar sig åt löne- och villkorsdumpning.
”Chaufförer som arbetar åt Ikea i Sverige får 30 kronor i timmen i lön. Det är ett slovakiskt dotterbolag i Bring-koncernen som hävdar att man bara gör tillfälliga körningar till Sverige. Men när TV4-nyheterna filmar vid en godsterminal i Jönköping växer en annan bild fram av ett bolag som tycks ha placerat sina bilar och chaufförer i Sverige mer permanent” (TV4-nyheterna den 30 september under rubriken ”Slavlöner för chaufförer”).
I våras polisanmäldes det slovakiska bolaget av fackförbundet Transport, men polisen lade snabbt ner förundersökningen med hänvisning till att man saknade resurser. Men i Danmark kommer bolaget ställas inför rätta för sina svältlöner – 5 000 kronor i månaden för att köra Ikea-varor mellan Danmark och Sverige.
Transportfacken har länge larmat om att Ikea-möbler körs av lönedumpandebolag. I februari 2017 genomförde Transportfacken i en rad länder samordnade protester mot Ikea, och månaden efter avslöjade brittiska BBC i ett uppmärksammat reportage att chaufförer som kör varor till bland annat Ikea i Västeuropa tvingas leva i sina hytter i flera månader med en lön som inte är högre än 30 kronor.
”Vi har inte råd att leva i de länder vi kör till, det är som ett fängelse”, vittnade en av chaufförerna till BBC.
Ett av bolagen som levererar varor till Ikea, Brinkman Trans-Holland AB som har kontor i bland annat Sverige, har till och med fällts i nederländsk domstol för sin lönedumpning.
Ikea har en också en lång, svart historia av att bekämpa fackföreningar och arbetsrätt. I somras rapporterades att Ikea inte ens var berett att skriva under en förlängning och utvidgning av det avtal för förbättrat arbetarskydd i Bangladesh som kom till stånd efter Rana Plaza-katastrofen 2013 som dödade 1 138 textilarbetare.
Nyligen anmäldes Ikea för brott mot internationella regler av den globala fackliga federationen UNI Global Union.
Anledningen är Ikeas antifackliga hållning i Irland, Portugal och USA. Med hot, mobbning och bestraffningar har Ikea-chefer i dessa länder försökt hindra arbetarna från att gå med i facket.
”Företagets högsta ledning har upprepade gånger ignorerat de varningsflaggor som anställda och fackförbund har höjt gällande brott mot arbetares rättigheter på varuhus runt om i världen”, säger UNI Global Union med anledning av sin anmälan som görs till regeringen/domstolen i Nederländerna där Ikea har sitt huvudkontor.