Bara hård kamp kan rädda allmännyttan

2019-01-09 11:36:06




Oavsett vem som och vilka som bildar regering kan bara massiva protester förhindra att 2019 blir ett nytt nattsvart år för landets hyresgäster och ungas chans till en bostad de har råd med. Desto viktigare blir det initiativ som har tagits av det nya Nätverket Rädda Hyresrätterna som tillsammans med Hyresgästföreningen Region Stockholm mobiliserar till en första större demonstration mot marknadshyror och de utförsäljningarna som planeras av allmännyttan utanför Stadshuset i Stockholm den 28 januari.

I den M-KD-budget med stöd av SD som antogs av riksdagen strax före jul och som redan har lett till spontana protester mot ”katastrofbudgeten”, sattes tonen i bostadsfrågan genom att avskaffa det lilla investeringsstöd som nyss införts till något fler hyresrätter med litet mindre extrema nyproduktionshyror. Därmed förstärks nedgången i bostadsbyggandet, trots en fortsatt extrem bostadsbrist som är ett slag rakt i ansiktet på alla bostadslösa.
Som om detta inte vore illa nog tycks S-ledningen vara öppen för eftergifter till C och L om ytterligare steg mot marknadshyror från en ny Löfvén-regering, samtidigt som det nya blågröna styret i Stockholm planerar för nya ombildningar och utförsäljningar av hela områden till privata fastighetsägare.
Utan ett massivt motstånd kan i så fall konsekvenserna för Sveriges hyresgäster bli katastrofala när de sista resterna rivs upp av efterkrigstidens sociala bostadspolitik. Parallellt med en reaktionär bostadspolitik allt sedan skattereformen 1991 (ytterligare förstärkt 2006) som betyder att en hyrd tvåa och trea beskattas med 2 000-3 000 kronor mer i månaden jämfört med egnahem och bostadsrätter av samma storlek, har enligt Boverkets siffror var fjärde kommunal lägenhet sålts till bostadsrätter eller privata fastighetsägare.

Av bara farten klubbades därefter en ny baklänges-reform 2011, som slog fast att även de kommunala bostadsföretagen ska drivas enligt affärsmässiga principer samt att den självkostnadsprincip som tidigare gällt för dessa skulle avskaffas, liksom allmännyttans hyresnormerande roll.
Kan det bli så mycket värre, kanske någon frågar sig?
Sanningen är att vi i hög grad redan har påtvingats marknadshyror i nyproduktionen och efter renoveringar, men att det utan massivt och organiserat motstånd blir ännu mycket värre. Vi har bara sett början av en process där internationella riskkapitalbolag har upptäckt att de kan utnyttja både bostadsbristen och en politik som öppnat dörren på vid gavel för hämningslösa profiter på både renoveringshyror, och i nästa steg även på extrema förtätningar, i Storstockholms, Mälardalens och andra storstäders slitna miljonprogramsbostäder.

Där allmännyttan tidigare har sålts ut och mycket ofta har bytt ”långsiktiga” ägare flera gånger är det allt oftare de internationella riskkapitalbolagen som tar över storstadsområdenas förorter.
Tonen sätts av Nasdaq-noterade bolag som Hembla (före detta D.Carnegie & Co), vars huvudägare sedan 2016 är Wall Street-jätten Blackstone, och Victoria Park, som förra året köptes upp av det tyskägda riskkapitalbolaget Vinovia efter en hård budstrid med amerikanska Starwood.
I Storstockholm och Mälardalen har Blackstone på bara några få år etablerat sig som största privata fas­tig­hets­ägare av miljonprogramshus som tidigare ägts av allmännyttan.
Även Victoria Park, som sedan tidigare har sina största innehav i Göteborg och Malmö, har med branschens enskilt största uppköp under 2018 tagit ett jättekliv in på Storstockholms bostadsmarknad. 4,7 miljarder kronor var prislappen för 2 340 lägenheter från Akelius, varav 2 141 i Haninge-stadsdelen Brandbergen.
– De förvärvade fastigheterna är centralt belägna i sin lokala geografi och omkring två tredjedelar av samtliga lägenheter är orenoverade, vilket passar vår affärsmodell med värdeskapande investeringar genom rullande ROT utmärkt, säger Victoria Parks VD Per Ekelund i ett pressmeddelande.
Så tunga och utmanande affärer på hyresgästernas bekostnad som dessa har bara de globaliserade finansjättarna kapacitet för.
– Man köper orenoverade, lågt värderade fastigheter, ofta i miljonprogram och så renoverar man enskilda lägenheter – inte fastigheterna. Trots att de här fastigheterna ofta har en teknisk underhållsskuld, som företagen bara skjuter på framtiden, recenserade Hyresgästföreningens förhandlingschef Erik Elmgren beteendet i Dagens Arena den 6 maj 2018.

Offensiv har tidigare redogjort för Blackstone-ägda D. Carnegies, nu Hembla, hutlösa vinstmarginal på 51,9 procent för de tre första kvartalen 2018 efter styckvisa hyreshöjningar på enbart ytrenoverade lägenheter med 45-50 procent och i Husbys fall 54 procent.
Därmed blir hyran efter 5-6 veckors renovering i Blackstoneägda Hembla i Husby nästan exakt 2 000 kronor högre än i en tvåa, där hela huset och gårdarna renoverats under 10 månader i Svenska Bostäders hus av exakt samma typ i samma område (utöver att båda straffbeskattas jämfört med en bostadsrätt).
Stig Westerdahl, som är docent i företagsekonomi vid Malmö universitet, är inte ensam om att som i Dagens Arena spå fortsatt högre hyror i miljonprogrammen och ännu högre hyror för nybyggen. Detta befarar han kommer att tvinga bort många till en ny sorts ännu hårdare segregerade områden, som är ännu mer avsedda för människor som inte har råd att bo någonstans. 

För hyresgästerna är detta en fattigdomsfälla av gigantiska mått. Det är för att ta strid mot en sådan utveckling som en rad föreningar och nätverk som till exempel Norra Järva Stadsdelsråd, Ort till ort, Förorten mot våld, Rött Forum, Momentum Stockholm och aktiva i Hyresgästföreningen har gått samman i ett partipolitiskt obundet paraply – Nätverket Rädda Hyresrätterna.
En komplicerande faktor är att många redan pressade hyresgäster reagerar hårt emot att Hyresgästföreningen har gått med på nya Stockholmshyror. Det är eftergifter gentemot marknadshyror som under fem år kan ge upp till 2,5 procents ytterligare hyreshöjningar per år för de lägenheter som bedöms ha mest attraktiva lägen och bättre standard med mera utöver de hyror som förhandlas årligen – skillnader som om de hålls mycket små kanske skulle tolereras inom ramen för en ny social bostadspolitik, som sänker genomsnittshyrorna rejält.

Den plattform för samordnad kamp som det nya nätverket har enats om är i varje fall kristallklar:
• Mot marknadshyror, skamlösa renoveringshyror och alla försök att ombilda och sälja ut allmännyttan!
• För ett blandat boende, som prioriterar nya hyresrätter i de mest segregerade rika stadsdelarna! 
• För en ny social bostadspolitik som bygger bort bostadsbristen, stoppar bostadsprofitörerna, sänker hyrorna och garanterar förbättrat underhåll med makt åt hyresgästerna! 
• För en stärkt, demokratisk och klimatsmart allmännytta utan vinstkrav. Bostaden ska vara en social rättighet och inte en handelsvara!

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer. Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!