De senaste åren har lärartätheten sjunkit dramatiskt och klassernas storlek ökat. Dessutom har samhällsklimatet utanför skolan brutaliserats till följd av nedskärningarna. Detta gör att lärare med mindre resurser får ta itu med större sociala problem. Den ökade belastningen resulterar också i sjukskrivningar och utbrändhet.
En högre lärartäthet inom skolan ökar möjligheten till bra utbildning och minskar risken för mobbning och sexuella trakasserier.
Inom förskolan skulle detta ge ökat utrymme för pedagogik och lärande.
Personalen inom skola och förskola går på knäna och larmar om stress och för stora barngrupper.
Föräldrar har demonstrerat utanför Stadsdelsnämndens (SDN) möten i stadsdel efter stadsdel och ut- anför kommunfullmäktige.
Ingen av de etablerade partierna vill ta ansvar.
I Göteborg har de styrande under många år brutit mot lagen genom att inte kunna erbjuda förskoleplatser till barnen. Nu gör man det, men inte genom utbyggd barnomsorgen utan på bekostnad av större barngrupper.
Föräldrar och pedagoger har gett skräckexempel på upp till 27 barn i småbarnsgrupper.
RS kämpar för att lärare får vara kvar och småskolorna bevaras.
RS Göteborgs ordförande, Kristofer Lundberg, var en av de som tog initiativet till protesterna i Lärjedalen och var sedan tillsammans med föräldrar från hela Göteborg med och bildade ”Göteborgsföräldrar mot nedskärningar” som har organiserat gemensamma protester ut- anför kommunfullmäktige.
- Stoppa nedskärningarna.
- Rusta upp skola och förskola.
- Öka lärartätheten.
- Max 10 barn i småbarngrupper.
- Max 15 barn i 3-5 års grupper.
- Max 20 elever per klass.
- Fler elevvårdande personal.