Valet i Bayern, Tysklands största delstat och en ekonomisk gigant, slutade i ett katastrofval för såväl högerpartiet CSU, som länge styrt delstaten, som det socialdemokratiska SPD.
CSU, systerparti till förbundskansler Angela Merkels CDU, backade med drygt 10 procentenheter och förlorade sin majoritet i delstaten. SPD mer än halverades och förlorade sin position som delstatens näst största parti till Die Grünen (de Gröna) som fördubblade sitt röstetal till 17,5 procent.
Valutgången i Bayern bidrar också till att försvaga den redan hårt sargade regeringskoalitionen mellan CDU/CSU och SPD.
CSU, som under nästan hela efterkrigstiden (sedan 1945) ensamt har regerat Bayern, hade innan valet gjort en skarp högersväng och trappat upp sin rasistiska politik i hopp om att det skulle säkra fortsatt egen majoritet. Men det motsatta skedde och CSU gjorde ett av sina sämsta val någonsin. CSU förlorade väljare till framför allt De Gröna, men också till rasistiska AfD (Alternative für Deutschland), som nu tar plats i delstatsparlamentet för första gången.
AfD fick dock ett lägre röstetal, 10,2 procent, i det bayerska valet än i förra årets förbundsval (riksdagsval) då partiet fick 12,6 procent av rösterna.
SPD i Bayern förlorade ännu mer än CSU och fick endast 9,3 procent, mot drygt 20 procent i förra delstatsvalet 2013. Socialdemokraterna backade till och med ännu mer i partiets enda bayerska styrkefäste München, delstatens huvudstad.
Socialdemokraterna, som under lång tid varit Bayerns näst största parti har efter valet rasat ned till plats fem. Förutom De gröna och AfD är även det regionala högerpartiet Fria väljare (Freien Wählern) större än SPD.
Vänsterpartiet Die Linke gick fram i valet, men ökningen var dock inte tillräckligt stor för att ge plats i delstatsparlamentet (Lantdagen). Men bland väljarna under 30 år fick partiet 5 procent av rösterna, vilket skulle ha krävs för att komma in.
Valutgången blev till en misstroendeförklaring i Bayern mot landets sittande regering, en regeringskoalition mellan CDU/CSU och SPD. Frågan är om regeringspartierna klarar av så många fler katastrofval, och om bara två veckor är det delstatsval i Hessen. Opinionsundersökningarna inför Hessen-valet pekar mot att både CDU och SPD kommer att förlora stort.
I regeringsställning har stödet till SPD fortsatt att rasa och partiet når i opinionsundersökningarna knappt upp till 15 procent. I fjolårets förbundsval fick SPD endast 20 procent av rösterna – partiets sämsta val i förbundsrepublikens historia.
CSU hade innan valet i Bayern lagt sig väldigt nära AfD med ständiga utfall mot flyktingar och asylrätt. I likhet med extremhögern har partiets företrädare stämplat flyktingar som ”asylturister”.
Efter rasisternas våldsamma hatmarscher i Chemnitz yttrade CSU-ledaren tillika inrikesminister Horst Seehofer att ”migrationen är alla problems moder”, och när han fyllde 69 år i somras hyllade han sig själv för att samtidigt ha sett till att 69 afghanska flyktingar utvisades. En av dem tog sitt liv så fort planet landade i Kabul.
Inom Fort Europa har CSU byggt ett Fort Bayern, men protesterna mot den rasistiska politiken har varit många och stora. Bara dagarna innan valet demonstrerade omkring 40 000 i München mot attackerna på flyktingars rättigheter samt mot att den allt mer militariserade delstatspolisen har fått nya befogenheter.
Valresultatet i Bayern kommer såväl att leda till ytterligare sprickor inom CSU som till nya splittringar inom regeringen när CSU-ledarna skyller valkatastrofen på Merkel och CDU.
CSU i Bayern önskar nu helst samregera med Fria väljare och FDP, som med minsta möjliga marginal, 5,1 procent tog plats i delstatsparlamentet. Men efter valet har CSU även öppnat för ett samarbete med De gröna. Oavsett vem och vilka som blir CSU:s samarbetspartner har den nya politiska karta som har ritats i Bayern skärpt landets politiska kris. Det i sin tur skakar hela den europeiska kapitalismen och EU.