av Stefan Lundqvist // Artikel i Offensiv
På kvällen den 30 januari 2017 strömmade beslutsamma ortsbor in i Sollefteå sjukhus entréhall. Länets landstingspolitiker hade tagit beslut om att lägga ned förlossningsvården i stan. Den kvällen för fyra år sedan inleddes en symbolisk dygnet runt-ockupation av stadens BB med ett krav om att beslutet skulle rivas upp.
Sedan dess har ”BB-ockupationen” varit ett exempel på utomparlamentarisk kamp med många starka inspirerande initiativ. Flera massdemonstrationer har mobiliserat befolkningen bakom BB, sjukhuset och ockupationen.
Politiker har utmanats i debatter, ministrar har uppvaktats, en festlig Rädda vården-stafett har genomförts, stödkonserter har arrangerats och vi har sett konkreta engagemang på plats och ställe även från artister som Stefan Sundström, Per Herrey (förbundsjurist i Musikerförbundet) med flera. I det senaste valet förlorade Socialdemokraterna en mycket stor del av sina väljare i Sollefteå för att partiet stod bakom nedläggningsbeslutet.
Hjärtat i ockupationen har varit foajén på sjukhuset där sammanlagt över 3 133 olika aktivister i många olika åldrar bemannade BB-ockupationen dygnet runt i över 3 år. När pandemin svepte in över landet kunde inte ockupationen fortsätta inne på sjukhuset.
Men kampviljan för BB och för akutsjukhuset var ”vaccinerad”. Kampmetoden ockupation ”muterade” sig den 18 mars förra året till att fortsätta ockupationspassen i hemmen i väntan på att pandemin går över. Kampen har gått vidare med andra ord!
Lördagen 30 januari manifesterade BB-ockupationen utanför sjukhuset med rosa banderoller: ”Jag stödjer BB-ockupationen”.
– Vi kan inte fira att vi måste sitta i en ockupation i fyra år, men vi kan uppmärksamma folk att vi inte ger oss, säger Barbro Mikaelsson från BB-ockupationens styrelse för Sundsvalls tidning (ST).
Hon berättar också att styrelsen till en början var lite skeptisk till att ockupera på distans, men att det fungerat bättre än förväntat.
– Vi har inte haft något tomt pass. Det är helt otroligt, säger hon.
På ST:s fråga om vad ockupationen har uppnått svarar Barbro att förutom att den väckt folks engagemang och vilja att hjälpa till och kämpa så har sjukhuset fått tillbaka akutortopedin.
– Om det beror på oss vet jag inte men vi har fått tillbaka den.
Hon betonar att trots ockupationen hölls i Sollefteå fram till i mars ifjol gäller ockupationen kamp för vården på länets alla tre sjukhus.
– Vi är i symbios. Går det bra i Sollefteå, går det bra för de andra (Övik och Sundsvall), men nu går det inte bra i Sollefteå och då håller Sundsvall på att jobba ihjäl sig. Vi behöver tre akutsjukhus i länet.
Och vad säger regionpolitikerna om kampen och de krav som ockupationen reser?
– Vi har fått veta att ockupationen är som en sten i skon, säger Mikaelsson till ST.
I dagarna fick detta ett absurt uttryck sedan Sollefteås centerpartistiska kommunalråd Johan Anderson kallat nedläggningsbeslutet av BB för ”ett dåligt beslut” och att han stödde en fortsatt ockupation av sjukhuset. Då kände regionrådet Glenn Nordlund (S) ”stenen i skon” och drog till med att ilsket anklaga Andersson för att ”ta till utomparlamentariska metoder för att påverka regionens beslut”.
Rättvisepartiet Socialisterna stödjer BB-ockupationens kamp för vården i Sollefteå och länet. Den stora upprustning av sjukvården och äldrevården som regeringen har utlovat efter de stora resursbrister som avslöjats i pandemins fotspår måste vara en del i att upprusta Sollefteås sjukhus med akutstatus och ett ”pånyttfött” BB.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.