av Sigbritt Herbert
BB-ockupationen i Sollefteå tuffar på och går nu in på sitt tredje år. Offensiv har pratat med Barbro Mikaelsson, sekreterare i ockupationsstyrelsen, om framtiden.
Hennes ståndpunkt är klar. Cirka 3 000 personer har vid minst ett tillfälle ockuperat och de ska inte ha gjort det förgäves. Barbro sa att för att avbryta ockupationen vill de se ett justerat protokoll på att de får sina krav tillgodosedda.
Regionstyrelsens ordförande Glenn Nordlund har sagt att nu får det vara nog. Han har dock öppnat upp för en dialog med ockupanterna. Ockupanterna och föreningen Sollefteå framtidens akutsjukhus samt Örnsköldsvik framtidens akutsjukhus har träffat regionstyrelsen en gång och de ska träffas fler gånger. Första mötet var bara för att lära känna varandra och höra de olika argumenten. Barbro tyckte att mötet kändes bra.
Det har talats om att öppna sjukhuset för akutkirurgi och viss cancerbehandling dagtid. Inga beslut är fattade, men bara att det talas om det visar att saker kan hända. Däremot har inget sagts om BB, vars nedläggning ligger bakom ockupationen.
I Ramsele, cirka 7,5 mil från Sollefteå, upplever man nu något av en babyboom. Förskolan måste byggas ut. De allra flesta av de senaste årens födslar har ägt rum i Österund, inte i Sundsvall eller Örnsköldsvik. Mamman Caroline Tjernberg säger till tidningen Allehanda att det finns två förklaringar till att man väljer att föda i grannregionen. Den första är naturligtvis att det är närmare, 12-13 mil jämfört med cirka 16 mil för de båda andra alternativen.
Dessutom är vägen till Östersund både bättre och snabbare. Sedan kan man se beslutet också som en liten protest mot nedläggningen av BB i Sollefteå.
Barbro Mikaelsson berättade utan att gå in på detaljer att det har hänt otrevliga saker beträffande bebisar. Hon ifrågasatte mycket av det som sker i regionen idag. Hon gav som exempel en sjuktransport från Sundsvall till Sollefteå med en patient på bår, en cancerpatient och två andra patienter i samma bil. Hon ifrågasatte patientsäkerheten i en sådan transport.
Det går rykten om att ockupanterna ska avhysas. Barbro bedömer det som orealistiskt. För att avhysa någon måste kronofogden ha skickat brev till de berörda. Det är helt ogörligt att skicka cirka 3 000 brev. Man har inte adress till alla.
Nej, ockupanterna sitter kvar tills man ser ett justerat protokoll att deras krav är tillgodosedda. Annars har ju cirka 3 000 personer suttit förgäves, som Barbro sa.
Nedläggningen av BB i Sollefteå är inte en isolerad företeelse. Neddragningar inom sjukvården förekommer i hela landet. Vi måste kämpa för mer pengar till sjukvården i hela landet.