av Raymond Stokki // Artikel i Offensiv
Under torsdagen höll Joe Biden ett klimattoppmöte som kick-off till FN:s klimatmöte i november som ska hållas i Glasgow. På mötet deltog 40 världsledare som hävdade sina egna förnyade klimatlöften där vissa länder inte kommer med några förbättringar och andra höjer de egna målen på reglerade utsläpp. Biden lät meddela att USA kommer att minska sina utsläpp av växthusgaser med 50-52 procent till år 2030 och samtidigt skapa miljontals medelklassjobb. Kan Biden släcka både klimatbränder och sociala bränder?
Efter att Biden svors in återupptog han USA:s deltagande i Parisavtalet, som nu ska förnyas på nästa FN-klimatmöte. Under öppningstalet på Bidens egna möte menade presidenten att vi lever i ett årtionde då världens länder måste skrida till verket för att stoppa klimatkrisen.
Samtidigt har klimat- och miljörörelsen länge påpekat att vi genast måste stoppa utsläppen för att förhindra en existensiell kris. Greta Thunberg kritiserade under helgen världsledarna och främst Biden, som sagt att de nya steg som USA tar skulle ge ”netto noll utsläpp till 2050”, för att inte tillräckligt snabbt och hårt stoppa utsläppen.
Huvudfokus i media har legat på att USA nu ska sänka utsläppen med 50-52 procent (från nivåerna 2005) fram till 2030. Biden har även nyligen tillsatt en ny myndighet för USA:s nationella klimatpolitik, som ska ledas av Gina McCarthy.
Men klimatpolitiken rör även USA:s övriga internationella relationer och möjligen öppnar Biden några dörrar för att vädra ut stormaktsodören. Vicepresident Kamala Harris försöker kanske också att lägga en filt över det nya kalla kriget genom att påpeka att klimatåtgärder kommer att kräva internationella samarbeten och utbyten. Detta statueras med Putins och Xi Jinpings deltagande på mötet.
Kina säger sig ta krisen på allvar och jobbar mot en grönare framtid, men har målsättningen att vara koldioxidneutrala till 2060. Xi Jinping talade även om att Kina ser fram emot ett internationellt samarbete för klimatet, även med USA.
Putin anger inga siffror, men ger svepande uttalanden om Rysslands storhet genom att tala om en storskalig kampanj för klimatmodernisering och energieffektivisering i alla delar av ekonomin. Tidigare under veckan har Putin även sagt att en prioritet kommer att vara att tydligt sänka utsläppen fram till 2050.
Frankrikes president Emmanuel Macron påpekade att aktion och nya tekniska framsteg måste påskyndas och att ”2030 är det nya 2050”. Vidare sa Macron att det finansiella systemet måste förändras, såklart följt av en inomkapitalistisk lösning; att sätta ett pris på kol skulle vara lösningen.
Det går inte att retoriskt ställa frågan till världens ledare om vad vi är beredda att betala för fortsatt liv på planeten, det handlar om att vi tillåter ett system där ett fåtal får tjäna multum på att förstöra framtiden för alla på planeten.
Vi måste genast stoppa utsläppen för att förhindra en existensiell kris.
Vattenfalls vd Anna Borg var också på plats för att göra reklam för det nya svenska flaggskeppet HYBRIT som Vattenfall tillsammans med LKAB och SSAB tagit fram som testanläggning för världens första fossilfria stålproduktion.
Borg talade om att Vattenfall inte bara är framstående i klimatsatsningar, utan även delar med sig av sina teknologiska framgångar. Men är det något som pandemin har påvisat med patent och handelshinder är det att de enda incitament för kapitalister att rädda planeten är möjligheter att öka på sin egen förmögenhet.
Klimattoppmötet visar tydligt att Biden vill sätta USA som en medelpunkt i klimatåtaganden. Men frågan är om Biden kan klimatsäkra USA och samtidigt använda sina struktursatsningar för att blidka de enorma sociala proteströrelser som har blossat upp de senaste åren.
Bidens infrastrukturpaket på två biljoner dollar ska ha stort fokus på gröna satsningar. Men hur grön kan kapitalismen bli? Enligt amerikanska tjänstemän har det gjorts tekno-ekonomiska analyser av olika sektorer av den amerikanska ekonomin för att se över hur utsläppen av växthusgaser kan reduceras. Men samtidigt talar Biden om stora möjligheter med jobbsatsningar och tillväxt i spåren av en ny grön ekonomi, och en tjänsteman berättar för CNN att Biden jagar efter de ekonomiska möjligheterna som dyker upp i spåren av att tackla klimatkrisen.
Toppmöten med den politiska och ekonomiska eliten, eller nya löften, kommer inte att stoppa klimatkrisen i tid. Det som måste göras är en drastisk omställning av samhället efter behov istället för girighet. Pandemin har visat att minskad produktion istället för tillväxt stoppar upp utsläppen avsevärt och snabbt.
Pandemin har även visat att samhället kan ställas om oerhört snabbt och framför allt att det finns pengar på hög som kunde kastas som livbojar till storföretag och banker, samma pengar som kan satsas på samhällsomvandling för människan och klimatet. Men vi måste bryta upp och byta ut det kapitalistiska systemet som håller vår framtid som gisslan.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.