I den grå forntiden, innan grundskolan genomfördes, framgick antalet frånvarotimmar, giltiga såväl som ogiltiga, i betyget. Det togs bort för att det inte fyllde någon funktion, lika litet som det kommer att göra nu, vad än Jan Björklund eller någon annan tror.
Elever som skolkar gör det av någon anledning. När de bestämmer sig för att inte gå på en lektion tänker de inte på konsekvenser längre fram, t ex när betyget kommer. Skolkar gör man för att man inte orkar med situationen där och då. Orsakerna kan vara många och det är dessa man måste reda ut.
Det hjälper definitivt med mer personal i skolan, som Lärarförbundet framhåller, framför allt behövs mer elevstödjande personal, skolsköterskor, kuratorer, elevstödjare m m.
Vilka elever är det som skolkar? Det är främst de som kommer från familjer som av någon anledning känner sig utanför samhället. Skolan är en medelklassens bastion. Känner man sig inte hemma där är det en lätt utväg att hålla sig borta därifrån.
Skolket är inte bara ett skolproblem. Visst kan skolan behöva ändra sig, men framför allt behövs en förändring i samhället utanför skolan. Skolproblemen är inte isolerade från samhället utanför, utan speglar samhällsproblemen i stort.
Man löser inte samhällsproblemen med att införa en anteckning i betyget att elev NN har skolkat XX antal timmar.
Den nuvarande regeringen har genomfört stora förändringar inom skolans område enligt Jan Björklunds uppfattning, inte enligt någon pedagogisk forskning. Ska man genomföra förändringar måste man analysera vad som är fel, det görs inte i dag.
Tyvärr följer S i samma fotspår.
Sigbritt Herbert
Medlem i Lärarförbundet